Daudzi no Maskavas teātra centrā izglābtajiem ķīlniekiem cieš no smagas saindēšanās ar gāzi, kuru specvienība "Alfa" iepludināja ēkā pirms atbrīvošanas operācijas sākuma, un domājams, ka šī nezināmās izcelsmes gāze varētu būt lielākās daļas no 118 bojāgājušo ķīlnieku nāves cēlonis.
Bojāgājušo ķīlnieku skaits pieaudzis līdz 118

Ārsti atzīst, ka viņi nezina, kā ārstēt saindējušos, jo Krievijas varas iestādes neatklāj, kāda gāze tikusi izmantota, lai izraisītu zālē esošo cilvēku aizmigšanu, tādējādi neitralizējot arī ķīlnieku sagrābējus, ziņo aģentūra AFP.

Laikraksta "Argumenti i fakti" interneta mājaslapa, atsaucoties uz Skļifosovska institūta mediķiem, ziņo, ka gāzes iedarbība atgādina spēcīgu narkozi un, lai pilnībā atgūtos no tās izraisītajām sekām, esot nepieciešamas daudzas stundas.

Institūta eksperti pauž viedokli, ka daudziem bojāgājušajiem nāve iestājusies no gāzes iedarbības kombinācijā ar tādiem faktoriem kā spēku izsīkums, šoks, jau esošas slimības, kā arī narkozei raksturīgais nelabums un vemšana.

Laikraksts "Moskovskij komsomoļec" ziņo, ka gāzei bijusi tik spēcīga iedarbība, jo tā bijusi spēcīgākā koncentrācijā nekā būtu nepieciešams.

Viens no atbrīvotajiem ķīlniekiem, aģentūras AFP Maskavas biroja līdzstrādnieks Oļegs Zjogonovs, pa tālruni teica, ka slimnīcas darbinieki aizlieguši viņam izpaust jebkādu informāciju.

"Viņi neko nesaka, kas tā bija par gāzi.. Viņi man aizliedza runāt ar jums. Mani uzrauga ārsts," sacīja Zjogonovs un pārtrauca sarunu ar AFP biroju.

Kāds Izraēlas eksperts pieļāvis iespēju, ka varētu būt izmantota nervu gāze, ziņo Izraēlas laikraksts "Ha'aretz".

Interneta ziņu dienests "Gazeta.ru" vēsta, ka tikai četriem vai pieciem atbrīvotajiem ķīlniekiem konstatēti ievainojumi no lodēm.

Daudzi cietušo radinieki pulcējas pie slimnīcām, tomēr milicijas uzraudzībā tikai svētdienas pēcpusdienā tika sākti veidot to radinieku saraksti, kuriem atļaus apmeklēt tuviniekus. Turklāt joprojām nav zināma daudzu bijušo ķīlnieku, arī ārzemnieku, atrašanās vieta. ASV vēstniecībai nav skaidrības par diviem šīs valsts pilsoņiem.

Tiesībaizsardzības iestādes ir paziņojušas, ka atbrīvotie ķīlnieki tiks turēti slimnīcās, kamēr tiks veikta pārbaude, vai viņu vidū nav arī ķīlnieku sagrābēji. No Maskavas 13.slimnīcas aizvesta kāda sieviete, kurai uz rokām konstatētas šaujampulvera pēdas, un par kuru ir aizdomas, ka viņa varētu būt čečenu teroriste. Pašlaik viņu nopratina, ziņo telekanāls NTV.

Pirmie atbrīvotie ķīlnieki sāka atstāt slimnīcas tikai svētdienas pēcpusdienā.

Čečenu kaujinieku sagūstīto ķīlnieku atbrīvošanas operācijas laikā sestdienas rītā bojā gājuši 118 ķīlnieki un 50 teroristi, bet izdevies glābt vairāk nekā 750 ķīlnieku dzīvību. Tomēr vairāk nekā 540 cilvēku tika ievietoti slimnīcās, daudzi - smagā stāvoklī. Trīs teroristi arestēti.

Čečenu kaujinieki sagrāba teātra centru mūzikla "Nord-Ost" izrādes laikā trešdienas vakarā un kā prasību ķīlnieku atbrīvošanai izvirzīja Krievijas karaspēka izvešanu no Čečenijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!