Foto: DELFI
Vēstuli ar izteiktiem nāves draudiem un kādu pulverveida vielu ceturtdienas rītā saņēmusi portāla "Delfi" Lietuvas redakcija, vēsta "Delfi.lt".

Vēstule rakstīta krievu valodā. Tajā izteikti draudi "Delfi.lt" galvenajai redaktorei Monikai Garbačauskaitei-Budrienei. "Drīz mirsiet kā Parīzē," rakstīts uz rūtiņu lapas, kur uzzīmēts zārks un ir arī islāmistu sauklis "Allahu Akbar". 

"Uz aploksnes bija uzraksts, varēja sataustīt, ka kaut kas ir iekšā, bet mēs vienalga nolēmām to atvērt. Konvertā bija vēstule un maisiņš ar kaut kādu pulverīti," stāsta "Delfi" darbiniece personāla jautājumos Gražina Dažkiene.

Redakcijā ieradusies policija un ugunsdzēsēji, pēc kāda laika arī Sabiedrības veselības centra pārstāvji.

"Konverts bija hermētiski aizlīmēts. Ir paņemti divi paraugi, kas nodoti Sabiedrības veselības centram, un ir veikti sākotnējie mērījumi. Ko mēs varējām izmērīt: dzīvsudraba pēdas gaisā nav konstatētas, radiācijas fons nepārsniedz normu. Nav atklātas agresīvas ķīmiskās vielas," notikuma vietā pastāstīja Viļņas Ugunsdzēsības un glābšanas pārvaldes pārstāvis Vadims Ignatovičs.

Tomēr piesardzības dēļ "Delfi" Viļņas redakcija būs slēgta līdz piektdienas rītam. Pulverīša paraugi vēl jāpārbauda laboratoriski.

Policija iepriekš paziņoja, ka draudu līmenis nav skaidrs, tāpēc nolemts evakuēt redakcijas darbiniekus.

"Risks ir neskaidrs. Mēs izsaucām Sabiedrības veselības centra pārstāvjus, paies zināms laiks, līdz viņi atbrauks. Mēs darīsim visu, ko varam, bet bez viņu slēdziena nevarēsim pieņemt galīgo lēmumu," paskaidrojuši policijas pārstāvji.


Lietuvas Žurnālistu apvienības priekšsēdētājs Dainis Radzevičs nosoda uzbrukumu "Delfi.lt". "Tas, kurš to darījis, manuprāt, ir pilnīgs muļķis. [..] Viņš, būdams pilnīgs neveiksminieks, iespējams, ir tikai pacēlis portāla reitingus un mobilizējis cilvēkus. Tas, kurš to rakstījis, ir ļaundabīgs muļķis," "Delfi.lt" dusmīgi vēstīja Radzevičs. 

Uz aploksnes kā vēstules sūtītāja norādīta bijusī Lietuvas prezidenta padomniece Daiva Ulbinaite. Sieviete ir šokā par notikušo. "Kā var jokot ar tādām lietām," viņa teica sarunā ar "Delfi.lt", norādot uz izvēlēto izlēciena laiku – neilgi pēc Parīzes teroraktiem. Ulbinaite norāda, ka viņai ar vēstuli nav nekāda sakara.

Tikmēr Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Artūrs Paulauskis izteicis cerību, ka sūtījums uz redakciju ir neveiksmīgs joks.

"Iespējams, ka kāds tādā veidā neveiksmīgi pajokoja. Bet pret to ir jāizturas nopietni. Katrā jokā ir daļa patiesības," komentēja Paulauskis.

Jaunākās "Delfi.lt" ziņas vēsta, ka izmeklēšanu saistībā ar aizdomīgo aploksni pārņem Lietuvas Kriminālpolicija. 

Policijas komisārs Lino Pērnavs, vienojoties ar Lietuvas Ģenerālprokuratūru, pieņēmis lēmumu, ka izmeklēšanu par šodien "Delfi.lt" redakcijas telpās nonākušo vēstuli pārņem Lietuvas Kriminālpolicijas amatpersonas. Kā rakstīts policijas departamenta preses relīzē, šis lēmums pieņemts nesen Francijā notikušās traģēdijas iespaidā, lai piesaistītu labākos policijas darbiniekus un analītiķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!