Ar Lietuvas jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) ietekmes uz vidi novērtējumu sākusi iepazīties Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras (IAEA) ekspertu komisija, kas nedēļas laikā izvērtēs, vai tas atbilst labākajai starptautiskajai praksei un procedūrām, un sniegs Lietuvas institūcijām savus atzinumus un ieteikumus.

Sešu ekspertu misija, ko organizējusi Lietuvas Vides ministrija un Valsts atomenerģētikas inspekcija, izskatīs minēto dokumentu no radiācijas drošības un vides aizsardzības viedokļa.

Ārvalstu speciālisti sīki izanalizēs pārskatā ietvertos datus, uz kuriem balstīti atzinumi par jaunās spēkstacijas iespējamo radioloģisko un cita veida ietekmi uz Lietuvas un citu valstu iedzīvotājiem, ūdens ekosistēmām un gaisa kvalitāti. Viņi arī vērtēs, kā kompānija "Visagino atomine elektrine" plāno pārvaldīt risku, kas saistīts ar iespējamām avārijām.

Ar misijas ekspertiem sadarbosies Lietuvas Vides ministrijas, Valsts atomenerģētikas inspekcijas, Radiācijas drošības centra un kompānijas "Visagino atomine elektrine" speciālisti.

Piektdien Visaginas AES ietekmes uz vidi novērtējums tika iesniegts Lietuvas Vides ministrijai pēc saskaņošanas ar novērtējuma procesā iesaistīto institūciju, Lietuvas, Latvijas, Baltkrievijas un Igaunijas sabiedrību, kā arī attiecīgo Austrijas, Polijas un Baltkrievijas resoru viedokli.

Galīgais lēmums par šo dokumentu Lietuvas Vides ministrijai būtu jāpieņem martā.

Visaginas AES ietekmes uz vidi novērtējumu pagājušā gada augustā pabeidza izstrādāt Somijas kompānijas "Poyry Energy Oy" un Lietuvas Enerģētikas institūta veidotais konsorcijs, kas šā uzdevuma veikšanai tika izraudzīts atklātā starptautiskā konkursā.

Ekspertu atzinumos izvērtēts, kā spēkstacija ar jaudu līdz 3400 megavatiem celtniecības un ekspluatācijas gaitā ietekmēs iedzīvotājus, reģiona sociālo un ekonomisko vidi, ūdeņus, gaisu, augu un dzīvnieku valsti, aizsargājamās teritorijas, kultūras mantojumu, kaimiņvalstu vidi.

Dokumentā norādīts, ka spēkstacijas maksimālā jauda faktiski būs atkarīga no izvēlētās dzesēšanas sistēmas - ja tiktu izmantota tiešā dzesēšana un ūdens laists līdzās esošajā Drūkšu ezerā, pie kura darbojas arī pašreizējā Ignalinas AES, ieteicamā jauda būtu 3200 megavati, bet maksimālās 3400 megavatu jaudas sasniegšanai būtu nepieciešama kombinēta dzesēšanas sistēma, papildus izmantojot dzesēšanas torņus.

Lēsts, ka jaunās spēkstacijas pirmais reaktors ar 1300 megavatu jaudu Visaginā sāks darboties ne agrāk kā 2018.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!