Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ parakstījis dekrētu, kurš paredz 1,11 reizes palielināt gan viņa, gan premjerministra Mihaila Kasjanova algu, kas no 1.oktobra sasniegs attiecīgi 70 tūkstošus un 56 tūkstošus rubļu (attiecīgi 1300 un 1040 latus) mēnesī.
Kā norāda Krievijas informatīvi analītiskā aģentūra "MiK", pasaulē Krievijas līderu algas joprojām ir visai trūcīgas.

Piemēram aģentūra min, ka Latvijas premjerministrs mēnesī pelna 2200 latus, tātad krietni vairāk par savu Krievijas kolēģi. Tomēr Eiropā vieni no zemāk apmaksātajiem valstu līderiem ir Polijas un Čehijas prezidenti, kas pelna aptuveni 730 un 820 latus mēnesī.

Visaugstāko atlīdzību par valdības vadīšanu saņem Singapūras premjerministrs - viņa gada alga sasniedz 810 tūkstošus dolāru (38 tūkstošus latu mēnesī). Japānas premjers par savu darbu saņem aptuveni divas reizes mazāk.

ASV prezidents pelna 400 tūkstošus dolāru gadā (gandrīz 19 tūkstošus latu mēnesī), viceprezidents Diks Čeinijs 181 tūkstoti dolāru gadā (8,5 tūkstošus latu mēnesī). Kā atzīmē aģentūra, lielākā daļa Baltā nama darbinieku pelna vairāk par Putinu, bet strādājošo vidējā alga Kolumbijas federālajā apgabalā, kurā atrodas Vašingtona, ir nedaudz zemāka nekā Krievijas prezidentam, bet augstāka nekā Krievijas premjeram.

Turpinot salīdzināšanu, aģentūra minējusi arī amerikāņu vidusšķiras vidējās algas, norādot, ka, piemēram, iesācējs jurists gadā saņem 41 393 dolārus (gandrīz 2000 latus mēnesī), bet izglītības jomā algas svārstās no 19,5 tūkstošiem līdz 45 tūkstošiem dolāru gadā (920 līdz 2100 latiem mēnesī).

"MiK" minējusi vēl vairāku pasaules valstu līderu algas. Pēc aģentūras datiem, Kanādas premjers gadā nopelna 260 tūkstošus dolāru (12 tūkstošus latu mēnesī).

Lielbritānijā valdības vīru darba samaksu veido - attiecīgā amata alga un Apakšnama locekļu alga. Kā parlamenta locekļi viņi pelna 55 tūkstošus sterliņu mārciņu gadā (4300 latus mēnesī), bet līdztekus tam premjers vēl saņem 116 tūkstošus un kabineta locekļi - 70 tūkstošus sterliņu mārciņu gadā (attiecīgi 9 un 5,4 tūkstošus latu mēnesī).

Vācijas federālā kanclera gada alga ir 215 tūkstoši eiro gadā (11,6 tūkstoši latu mēnesī).

Savukārt Ķīnas līdera alga mazliet pārsniedz 43 tūkstošus dolāru gadā (2000 latus mēnesī), bet Ķīnā tas tiek turēts dziļā noslēpumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!