Foto: AFP/Scanpix

"Islāma valsts" (IS) militārā policija izpildījusi nāvessodu 100 ārvalstu karotājiem, kuri mēģinājuši pamest teroristu organizācijas pārvaldīto teritoriju. Tas darīts, jo pēdējā laikā augusi spriedze starp tiem, kuri "Islāma valsti" bija iedomājušies citādu un tās vadošajām personām, raksta RT.

"Vietējie karotāji bija neapmierināti - viņi juta, ka dara visu darbu, kamēr... Iebraucēji, kuri domāja, ka šis ir kaut kāds piedzīvojums, nu ir sodīti ar nāvi," medijam "The Financial Times" stāstījis kāds gan pret
Sīrijas
autoritatīvo režīmu, gan pret IS noskaņots aktīvists. Viņš savām acīm esot redzējis nāvessodu izpildi 100 cilvēkiem IS par galvaspilsētu pasludinātajā Sīrijas ziemeļu pilsētā Rakā.

Lai kontrolētu, kā džihādisti pilda tiem uzticētos uzdevumus, "Islāma valsts" ir ieviesusi militāro policiju un birokrātisku uzskaiti. Daudzi karotāji apcietināti pēc tam, kad veikti reidi to mājās. Aktīvists "The Financial Times" atklāja, ka šādos reidos apcietināti ap 400 kaujinieku.

Lai gan no ārvalstīm iebraukušie karotāji bieži parādās nozīmīgās kaujās, galvenos uzdevumus un upurus bieži vien nes tieši vietējie džihādisti. Tajā pat laikā iebraucējiem tiekot atvēlētas dažādas privilēģijas - lielākas algas, komfortablāka dzīve un verdzenes.

Tāpat spriedze esot jūtama starp dažādām etniskajām grupām. Daudzi karotāji paši ir sadalījušies grupās pēc etniskās izcelsmes un nacionalitātes, kas grauj IS sludinātos principus, ka džihādistu valstij ir jāgrauj robežas.

Šobrīd Sīrijā esot ieradušies aptuveni 11 000 karotāju no 74 valstīm, no kuriem līdz 3000 ir no Rietumvalstīm. Lielākā daļa no tiem ieradušies no Francijas, Vācijas un Lielbritānijas.

Kamēr paši karotāji, kuri vēlas atgriezties, pakļauj sevi IS represijām un nāves briesmām, arī Rietumvalstīs viņiem var tikt piespriesti sodi. Vācijā pirmajā gadījumā, kad decembrī par cīnīšanos IS rindās tika tiesāts Vācijas pilsonis, apsūdzētais saņēma 45 mēnešu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!