Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušajā ceturtdienā Kabulā pūļa nežēlīgi nolinčotā sieviete pirms incidenta strīdējusies ar mullu, iestājoties pret māņticību, atsaucoties uz aculiecinieku stāstīto, vēsta raidsabiedrība BBC.

27 gadus vecā Farkhunda iebildusi pret to, ka vietējais mulla pie svētnīcas tirgo amuletu piekariņus un mudina sievietes tērēt par tiem naudu.

Strīda laikā sieviete nepatiesi apsūdzēta Korāna dedzināšanā, ko sadzirdējuši apkārtējie cilvēki, sākot drūzmēties notikuma vietā. Sieviete noliegusi Korāna dedzināšanu, aģentūrai AP pastāstīja policists Sajīds Habids Šahs, kurš atradies incidenta vietā.

"Viņa teica, ka ir musulmane un ka musulmaņi nededzina Korānu," atceras likumsargs. "Ieradās arvien vairāk cilvēku, policija centās tos virzīt prom, bet viņi vairs nebija kontrolējami," stāsta vardarbības aculiecinieks.

Farkhunda tika piekauta, spārdīta, sista ar nūjām un mīdīta, pēc tam viņas ķermenis vilkts aiz automašīnas un aizdedzināts.

Izmeklētāji jau iepriekš noskaidroja, ka Farkhunda Korāna dedzināšanā apsūdzēta nepatiesi. Tāpat ir noraidīta sākotnējā informācija, ka sievietei bijuši garīgās veselības traucējumi – tādu informāciju sākotnēji pēc policijas ieteikuma izplatījis nogalinātās tēvs, lai pasargātu no vardarbības pārējo ģimeni.

Policija ir aizturējusi 18 cilvēkus, bet netiek izslēgti turpmāki aresti. Savukārt 13 policisti atstādināti no pienākumu pildīšanas par to, ka nav darījuši pietiekami daudz, lai nepieļautu traģēdiju.

Foto: daži linčošanā aizdomās turētie

Foto: AP/Scanpix

Svētdien notika Farkhundas bēres, kurās zārku ar mirstīgajām atliekām pretēji tradīcijām nesa sievietes. Savukārt pirmdien simtiem cilvēku protestēja pret uzbrukumu.

Rīkojumu izmeklēt pie svētnīcas Kabulā notikušo Farkhundas slepkavību ir devis pats Afganistānas prezidents Ašrafs Gani.

ASV Afganistānā tērē miljoniem dolāru programmām, kuru mērķis ir izglītot sievietes un uzlabot viņu stāvokli sabiedrībā. Tomēr daudzas sievietes joprojām ir pakļautas diskriminācijai, bet uzbrukumi tām paliek nesodīti, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!