Foto: stock.xchng
Afganistānā atrastas derīgo izrakteņu atradnes, kuras amerikāņu speciālisti novērtējuši ar aptuveni vienu triljonu ASV dolāru (580 miljardiem latu), pirmdien vēsta "The New York Times" ar atsauci uz augstu stāvošo avotu ASV valdībā.

Pēc izdevuma datiem, Afganistānā ir vara, zelta, kobalta, kā arī pasaules rūpniecībai svarīga litija krājumi. Turklāt atradnes esot tik plašas, ka Afganistāna varētu pārvērsties par vienu no galvenajiem izejvielu eksportētājiem pasaulē.

Atradnes uzgāja amerikāņu ģeologu grupa, kas veica pētījumu Pentagona pārstāvju vadībā. Par atradumu jau informēts Afganistānas prezidents Hamids Karzai.

Metālu krājumi atrodas dažādos valsts rajonos, tostarp teritorijās, kas robežojas ar Pakistānu un kur notiek koalīcijas spēku sadursmes ar talibu kaujiniekiem.

Pēc analītiķu vārdiem, atradņu izstrādāšana var aizņemt daudz laika, taču kopš paša sākuma darbi var piesaistīt Afganistānai lielas investīcijas un izveidot jaunas darbavietas, veicinot valsts ekonomisko attīstību.

Amerikāņu ģeologi uz Afganistānu nosūtīti 2004. gadā. Kabulas zinātniskajā bibliotēkā viņi atrada dokumentus, kas norādīja uz to, ka valstī varētu būt derīgo izrakteņu krājumi. Informāciju par to savāca vēl padomju zinātnieki 1980. gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!