Foto: Reuters/Scanpix
Otrdien Afganistānā sākušies protesti, vietējiem iedzīvotājiem nosodot ASV karavīra svētdien sarīkoto uzbrukumu civiliedzīvotājiem, kurā bojā gāja 16 cilvēki, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Nangahāras provinces administratīvā centra Džalalabadas studenti sadedzinājuši ASV prezidentu attēlojošu lelli un ASV karogu. Studentiem protestos pievienojušies pilsētas iedzīvotāji.

Afganistānas parlamenta deputāti aicinājuši Pandžvajas apriņķa, kurā notika traģiskais uzbrukums, iedzīvotājus atturēties no demonstrācijām, lai izvairītos no upuriem.

Jau vēstīts, ka kāds amerikāņu karavīrs svētdien Afganistānas dienvidos atklāja uguni uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 16 cilvēkus, tostarp sievietes un bērnus, un ievainojot piecus. ASV karavīrs smagā bruņojumā un ar nakts redzamības aprīkojumu iznācis no savas bāzes, iegājis trīs mājās un šāvis uz tajās esošajiem cilvēkiem.

Incidents notika Kandahāras provinces Pandžvajas apriņķa Alkozajas ciemā ap pulksten trijiem naktī.

Šāvēju pie viņa bāzes aizturēja Afganistānas armijas karavīri. Sīkākas ziņas par viņu nav sniegtas, un nav ziņu par šāvēja motīviem.

ASV prezidents Baraks Obama svētdien piezvanīja Afganistānas prezidentam Hamidam Karzajam, izteica līdzjūtību par ASV karavīra civiliedzīvotāju "šokējošo" slepkavību un apsolīja, ka tā tiks ātri izmeklēta.

Karzajs pēc šī incidenta paziņoja, ka gadījumā, "kad ASV spēki tīši nogalina afgāņus, šī rīcība ir slepkavība, terors un nepiedodama rīcība".

Karzajam piezvanīja arī ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta, kurš apliecināja, ka tiek veikta "pilna izmeklēšana".

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens paziņoja, ka ir šokēts, un izteica "dziļu līdzjūtību".

ASV vēstniecība Kabulā brīdināja ASV pilsoņus Afganistānā, ka pēc šīs slepkavības "pastāv pretamerikāniska noskaņojuma un protestu risks tuvākajās dienās".

ASV karavīra pastrādātā slepkavība uzliek pārbaudījumus ASV un Afganistānas aliansei, kas pašlaik grūtās sarunās mēģina panākt vienošanos par abu valstu partnerību pēc 2014.gada, kad Afganistānu pametīs starptautiskie drošības spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!