Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdība savu neregulāro kaujinieku grupējumu biedrus sūta uz Irānu slepenā bāzē apgūt partizānu kara stratēģiju, lai atbalstītu divus gadus ilgušo cīņu un dezertēšanu novājināto valsts armiju, atsaucoties uz kaujiniekiem un opozīcijas aktīvistiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Diskrētā programma dažās prezidentam Bašaram al Asadam, kurš cenšas apspiest pret valdību vērsto sacelšanos, lojālajās teritorijās tiek raksturotā kā "atklāts noslēpums", raksturo "Reuters".

Aģentūra apstiprinājumu par apmācību programmas esamību ieguvusi no četriem kaujiniekiem, kas tajā piedalījušies, kā arī opozīcijas avotiem. Izraēlas izlūkdienesti un Rietumu diplomāti iepriekš ir norādījuši, ka Irānā palīdz Asadam apmācīt vismaz 50 000 kaujinieku, bet šo skaitu paredzēts palielināt līdz 100 000. Diplomāti toreiz neatklāja, kur šīs apmācības notiek.

Irānas Ārlietu ministrijas komentāru aģentūrai iegūt neizdevās, bet Irānas amatpersonas iepriekš ir vairākkārt noliegušas militāru iesaistīšanos Sīrijas konfliktā. Sīrijas režīma galvenā sabiedrotā Asada režīmam sniedzot  vien humāno palīdzību un politisko atbalstu.

Kaujinieku sūtīšanu apmācībās uz Irānu noliedz arī Sīrijas drošības spēku amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Mēs trenējam paši savus īpašos spēkus šī tipa kaujām," viņš teica. "Kopš 2006. gada mums ir partizānu karam apmācītas vienības, kāpēc mums būtu jāsūta cilvēki uz Irānu?" jautā avots.

Ja ziņas par kaujinieku apmācīšanu Irānā ir patiesas, tas nozīmētu, ka konflikts ir kļuvis krietni plašāks par Asada un viņa pretinieku cīņu, prognozē "Reuters". Kaujinieki pārsvarā nākot no minoritāšu grupām, kas atbalsta režīmu cīņā pret galvenokārt sunnītu musulmaņu sacelšanos. Tas varētu konfliktu vēl vairāk var ievirzīt sektantiskā gultnē.

Šiītu musulmaņu Irāna konkurē ar Persijas līča reģiona sunnītu valstīm. Sīrijā Teherāna saskata pamatu savai reģionālajai ietekmei. Sīrija ir Irānas starpposms ar Libānas šiītu grupējumu "Hezbollah", kas 2006. gadā karoja ar Izraēlu.

Aģentūras aptaujātie kaujinieki stāsta, ka pārsvarā apmācītie cīnītāji ir alavīti  - šiītu islāma atzars, pie kura pieder arī Asads. Mazākā skaitā apmācībās piedalās druzi un kristieši, kuru kopienas ir sašķeltas, bet lielākoties atbalsta Asadu, baidoties no islāma radikālisma, kura ietekme ir jūtama opozīcijā.

"Irāņi mums stāsta, ka šis karš nav pret sunnītiem, bet par Sīriju. Bet kursa  alavīti saka, ka vēlas nogalināt sunnītus un, atriebjoties, izvarot viņu sievietes," "Reuters" pastāstīja kāds Asadu atbalstošs kristietis, kurš izgājis Irānas apmācību.

Sīrieši, kas dzīvo režīma kontrolētajās teritorijās, stāsta, ka valdību atbalstošo kaujinieku grupas pēdējos mēnešos ir palikušas arvien "regulārākas". Tagad tās sevi sauc par "Nacionālo Aizsardzības armiju" un darbojas kā paralēls spēks oficiālajai armijai. Viņi ir vieglāk bruņoti, bet bez jebkādas uzraudzības vai atbildības.

Kopš 2011. gada Sīrijas drošības iestādes vietējo teritoriju aizsardzībai organizēja tā sauktās "tautas komitejas". Tās kļuva par kaujinieku vienībām, ko sauc par "shabbiha" ("šabiha"), kas tulkojumā nozīmē "spoks".

Šīs vienības ir apsūdzētas par nežēlīgākajiem sunnītu civiliedzīvotāju slaktiņiem, ieskaitot slaktiņu Houlas pilsētā, kur tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki. Valdībā šajā noziegumā apsūdzēja opozīcijas nemierniekus.

Nav zināms, cik daudz šabihas biedru ir nosūtīti apmācībā uz Irānu. Paši kaujinieki ir teikuši, ka Irāna apmāca un atbalsta režīma spēkus arī Sīrijas teritorijā, tāpēc nav skaidrs, kāpēc kursiem būtu jānotiek arī Irānā, raksta "Reuters".

Aptaujātie kaujinieki pieļauj, ka tas saistīts ar uzticības krīzi starp Irānu un Sīrijas armiju, kurā zeļ korupcija un notiek dezertēšanas.

Kāds cits kristiešu kaujinieks "Reuters" pastāstīja, ka kursos Irānā apmācāmie vairākkārt brīdināti atturēties no laupīšanas. "Es skaidri zinu, kas notiek Sīrijā un gribu teikt jums vienu lietu - ja jūs pievienojaties Nacionālās Aizsardzības armijai, lai laupītu, nevis aizsargātu zemi, jūs ņemsiet nelabu galu un nonāksiet ellē," kaujinieks atstāsta Irānas virsnieka vārdus.

Kaujinieki stāsta, ka sadalīti grupās. Daļa apmācīta par sauszemes spēkiem ar automātiskajiem ieročiem un pretgaisa aizsardzības ieročiem, bet daļa par snaiperiem. Uz Irānu viņi vesti ar lidmašīnu no Latākijas aviobāzes, bet no Teherānas lidostas ar autobusiem nogādāti slepenā apmācību vietā. Autobusa logi bijuši aizsegti ar aizkariem, kurus bijis aizliegts atvērt.

Irānā viņi nav redzējuši neko vairāk par apmācību nometni. Līdzīgā pieredzē dalās visi četri "Reuters" aptaujātie kaujinieki no dažādām Sīrijas vietām un bruņotajiem grupējumiem.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!