Foto: AFP/Scanpix
Hinduisti vēlas, lai tiktu izveidota šīs ticības sekotājiem piemērota vispasaules ēdienu un dzērienu reliģiskās sertifikācijas sistēma, tāpat kā košers ebrejiem un halala musulmaņiem, portālu "Delfi" informēja vispasaules hinduistu pārstāvis no ASV Radžans Zeds.

Hinduistiem ir savi reliģiskie diētas noteikumi, ko tie uztver ļoti nopietni, un ir pienācis laiks pasaulei atzīt un respektēt viņu vajadzības, norāda Zeds, kurš sauc sevi par Vispasaules Hinduistu savienības (USOH) prezidentu.

Lai gan pasaulē ir miljards hinduistu patērētāju, nav noteikumu viņu tiesību aizsardzībai, skaidro Zeds. Hinduistiem piemērotu ēdienu varētu apzīmēt ar "shuddh", kas nozīmē "tīrs" un marķēt ar lielo burtu "S", kuram apkārt apvilkts aplis, rosina aktīvists.

"Shuddh" ēdiens nedrīkst saturēt gaļu, zivis, olas, alkoholu un apreibinošas vielas. Pieminētās izejvielas nedrīkst būt izmantotas arī ēdiena sagatavošanā. "Shuddh" pārtikas ražošanā izmantotais aprīkojums pirms darba ir rūpīgi jānotīra, skaidro Zeds.

"Suddh" produktu, ražotāju un restorānu sertificēšanai ir jāizveido globāla hinduistu komisija. USOH sniegs palīdzību šādas struktūras izveidošanā un neliegs padomu ražotājiem, sola Zeds.

"Hinduisti tic, ka tīras pārtikas uzņemšana ir ceļš uz gara tīrību un atbrīvošanu, kamēr nepareiza pārtika var būt garīgi kaitīga," pamato Zeds.

Hinduistu pārstāvis Radžans Zeds Latvijas publikai jau zināms ar kritiku parlamentam par to, ka Saeimas kapelā viņam nav ļauts novadīt hinduistu lūgšanu.

Sašutušais Zeds savā paziņojumā mudināja Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un premjeru Valdi Dombrovski (V) būt atvērtākiem pret citām reliģijām, kā arī atbalstīt šo reliģiju nonākšanu Saeimā, tādējādi "paplašinot kopējo izpratni".

Zeds atgādina, ka hinduisms ir vecākā un trešā lielākā reliģija pasaulē.

Janvārī Zeds aicināja Eiropu "no visas sirds" uzņemt pie sevis čigānus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!