Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas aklais disidents Čeņš Guančens, kurš svētdien izbēdzis no mājas aresta, atrodoties ASV vēstniecībā Pekinā, atsaucoties uz aktīvistu stāstīto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Čeņš Guančeņš pēc izbēgšanas no mājas aresta svētdien, esot vests simtiem kilometru līdz Pekinai, lai patvertos ASV vēstniecībā, pastāstījis cilvēktiesību aktīvists Hu Džia. Disidents arī esot sagatavojis videovēstījumu Ķīnas premjerministram Veņam Dzjabao.

Tomēr ASV Valsts departaments nav komentējis ziņas par disidenta iespējamo atrašanos ASV vēstniecībā. Komentārus nesniedz arī vēstniecības Pekinā pārstāvji.

Tikmēr pienākušas ziņas, ka disidenta radiniekus ir aizturējusi policija. Viņa brāļadēlu no mājas aizveduši vairāk nekā 30 policistu, ziņojusi cilvēktiesību aizsardzības grupa "Cilvēktiesības Ķīnā".

Par Čeņa Guančeņa un viņa ģimenes likteni ir noraizējusies ANO augstākā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pilaja. "Es esmu satraukta, dzirdot, ka citi [Čeņa Guančeņa] ģimenes locekļi, ieskaitot viņa brāli Čeņu Guangfu un brāļadēlu Čeņu Kegui, ir aizturēti," teikts viņas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar aktīvistu ziņoto, Čeņš Guančens svētdien izmucis no mājas aresta Šandongas provinces Dongšiu pilsētā. Cīnītāja par disidenta atbrīvošanu He Peironga dažādiem avotiem pastāstījusi, ka ir izvedusi Guančenu uz "drošu vietu" ārpus provinces.

Čeņš Guančens, kurš pazīstams kā "aklais jurists", mājas arestā atrodas jau gandrīz 20 mēnešus, kopš 2010. gadā viņu atbrīvoja no cietuma. Disidents redzi zaudēja bērnībā un viņam nav oficiālas juridiskās izglītības, jo akliem cilvēkiem Ķīnā nav iespējas apmeklēt koledžu. 

Čeņš Guančeņš ir pazīstams ar to, ka norādījis uz pārkāpumiem Ķīnas "viena bērna" politikā un apsūdzējis Šandongas amatpersonas par 7000 sieviešu piespiedu sterilizēšanu vai abortu izdarīšanu tām. Viņš arī konsultējis zemniekus strīdos par zemi un aicinājis uz labāku attieksmi pret invalīdiem. 

Čeņs Guančens kļuvis populārs visā pasaulē, skaidro BBC. Atbrīvot disidentu vairākas reizes ir aicinājusi ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!