Foto: AFP/Scanpix

32 gadus vecais Šerifs Kuaši un viņa 34 gadus vecais brālis Saids Kuaši, kuri ir galvenie aizdomās turētie trešdien Parīzē notikušā asiņainā uzbrukuma satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai rīkotāji, Francijas drošības iestādēm jau bijuši zināmi, vēsta raidsabiedrība CNN.

Viens no brāļiem sēdējis cietumā par saistību ar terorismu, bet otrs Jemenā izgājis apmācību pie teroristu tīkla "Al Qaeda" kaujiniekiem. Tikmēr laikraksts "USA Today" ziņo, ka abi šovasar bijuši Sīrijā.

Bruņotajā uzbrukumā satīras žurnāla redakcijai trešdien nogalināti 12 cilvēki, to skaitā divi policisti. Francijas drošības spēki piektdien ielenkuši aizdomās turētos teroristus.

Abi brāļi - Francijas pilsoņi - bijuši iekļauti ASV zināmo un aizdomās turēto teroristu sarakstā, kā arī gadiem bijuši starp tiem, kam aizliegts lidot uz ASV, CNN atklāja avots drošības iestādēs. 



Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais no brāļiem - sēdējis cietumā par saistību ar teroristiem. 2008. gadā tika notiesāts ar trīs gadu cietumsodu par to, ka darbojās džihādistu rekrutēšanas tīklā Parīzē, vervējot kaujiniekus cīņai Irākā.

2005. gada janvārī viņu arestēja, kad kopā ar vēl vienu vīrieti viņš devies uz Sīriju, lai caur šo valsti nokļūtu Irākā, kur plosījās karš. Šerifa Kuači advokāts savu klientu toreiz raksturoja "vairāk kā zālītes smēķētāju, nekā islāmistu". TV kanāls "France 3" toreiz viņu nosauca par repa fanu, kuram vairāk par iešanu uz mošeju interesē meitenes.

Tomēr viņš mainījies, kad kļuvis par radikālā islāmistu sludinātāja Farida Benjetu skolnieku Adavas mošejā Parīzē. Viņš sācis gatavoties braucienam uz Irāku - skrējis parkā un apguvis Kalašņikova triecienšautenes izmantošanas pamatprincipus no kāda mošejā satikta kunga, rakstīja laikraksts "Le Monde".

Tiesā Kuaši pastāstīja, ka viņa motivācija doties uz Irāku bijusi ASV karavīru pārkāpumi pret ieslodzītajiem Abu Graibas cietumā. Tomēr arests viņam esot bijis kā atvieglojums. "Jo tuvāk izbraukšanai, jo vairāk gribēju griezties atpakaļ. Bet ja es nobītos, būtu draudi izskatīties pēc gļēvuļa," viņš paziņoja tiesai.

Tiesa norādījusi, ka Kuaši gribējis uzbrukt ebreju mērķiem Francijā, bet Benjetu viņam paskaidrojis, ka Francija, pretēji Irākai, "nav džihāda zeme", 2005. gadā ziņoja "Bloomberg News". Tikmēr "New York Times" ziņoja, ka izmeklētāji nav snieguši nekādus pierādījumus tam, ka Kuaši plānotu uzbrukumus Francijā.

Kuaši, sludinātājam Benjetu un vēl pieciem cilvēkiem par darbību vervēšanas tīklā piesprieda cietumsodus. Uz karceri Kuaši doties pēc tiesas gan nevajadzēja, jo puse no soda laika bija jāizcieš nosacīti, bet otru pusi viņš jau bija pavadījis pirmstiesas apcietinājumā.

Kuaši strādājis par picu piegādātāju, bet pēc tam tirgojis zivis lielveikalā. Tiesā viņš paziņojis, ka visvairāk viņam interesē repa mūzika, ziņoja "Bloomberg".

2010. gadā vīrietis tika apsūdzēts par saistību ar neizdevušos mēģinājumu palīdzēt izbēgt no cietuma par 1995. gadā notikušu spridzināšanu Parīzes dzelzceļa stacijā notiesātam alžīriešu islāmistam Smainam Ait Ali Belkakem. Vēlāk apsūdzības pret Kuaši tika atceltas.

Kuaši dzimis Parīzē alžīriešu ģimenē. Abi vecāki mira, kad Kuaši brāļi un māsa vēl bija jauni. Šerifs Kuaši audzis Rennas pilsētā Francijas ziemeļrietumos. Pirms atgriešanās Parīzē viņš apguvis sporta izglītību, ziņo laikraksts "Liberation".

Laikraksts "Le Figaro" apmeklēja kaimiņus dzīvoklim Parīzes ziemeļu piepilsētā, kur Kuaši esot dzīvojis kopā ar sievu. Cilvēki vīrieti aprakstījuši kā pieklājīgu un rezervētu. Vietējais mazinieks norādījis, ka Šerifs "vienmēr bijis jautrs".

Kāds vīrietis, kurš dzīvo vienā ēkas stāvā ar Kuaši, pastāstījis, ka Šerifa sieva valkājusi pilnu musulmaņu sieviešu ietērpu, kurā redzamas tikai acis. Viņa nekad nav runājusi ar nevienu svešu vīrieti, ziņo "Le Figaro". 


Foto: Reuters/Scanpix

Par vecāko no Kuaši brāļiem ir zināms daudz mazāk. ASV amatpersonas CNN atklāja, ka saņēmušas informāciju no Francijas izlūkdienestiem, ka Saīds Kuaši 2011. gadā devies uz Jemenu pie vietējā "Al Qaeda" atzara. 

Jemenā vecākais brālis izgājis apmācību dažādu ieroču izmantošanā pie vietējā "Al Qaeda" atzara. Iespējams, ka viņš apmācīts arī spridzekļu izgatavošanā, ko parasti apgūst džihādisti Jemenā. Avoti neatklāj, kad un cik ilgu laiku viņš pavadījis Jemenā.

Viņš iepriekš nav bijis saistīts ar noziedzību un dzīvojis Francijas ziemeļu pilsētā Remsā, ceturtdien atklāja Francijas Iekšlietu ministrs Bernards Kazenēvs. Saīda identifikācijas karte tika atrasta pēc trešdienas uzbrukuma pamestajā automašīnā.

"Tā bija viņu vienīgā kļūda," norādīja policijas un tieslietu konsultants Dominiks Ricets.

Abi brāļi kādreiz apmeklējuši piektdienu lūgšanas, atklāja garīdznieks Mohameds Benali, kurš vada mošeju Remsas rajonā, kurā dzīvoja Saīds. Bet tagad viņš nevienu no brāļiem svētnīcā neesot redzējis vismaz divus gadus, ziņo "Le Figaro".

Vecākais brālis bijis "ļoti rezervēts", tomēr Benali atceras kādu reizi, kad Saīds Kuaši kļuvis dusmīgs, kad imāms aicinājis ticīgos piedalīties Francijas prezidenta vēlēšanās. Saīds pametis lūgšanu telpu un paudis nepiekrišanu. "Šiem vājprātīgajiem, kad mēs praktizējam un mācām mēreno islāmu - īsto islāmu -, mēs esam neticīgie," skaidro Beneli.

Tāpat kā brālis, Saīds ir dzimis Parīzē un policijai bijis zināms. Šerifa aresta laikā 2005. gadā brāļi bijuši apmetušies pie kāda islāmticībā pārgājuša francūža Parīzē, raksta "The Liberation".

Saīds tika aizturēts nopratināšanai, bet vēlāk atbrīvots. Viņam uzmanība pievērsta arī 2010. gada cietuma izlaušanās mēģinājuma lietā, bet bijis par maz pierādījumu pret viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!