Foto: AFP/Scanpix
Alžīrijas armija ir aplenkusi Inamenasas gāzes atradni, kur islāmistu kaujinieki tur par ķīlniekiem vairākus desmitus ārzemnieku, ceturtdien paziņoja Alžīrijas amatpersonas.

Ceturtdienas naktī starp armiju un kaujiniekiem notika sadursmes.

Kaujinieki trešdien paziņoja, ka saņēmuši par ķīlniekiem 41 ārzemnieku, kas strādāja šajā atradnē. Alžīrijas ārlietu ministrs Daho uld Kabila vēlāk paziņoja, ka kaujinieku gūstā ir apmēram 20 ķīlnieki.

Starp ķīlniekiem ir ASV, Lielbritānijas, Japānas, Francijas un Norvēģijas pilsoņi.

Alžīrijas ārlietu ministrs paziņoja, ka valdība noraida jebkādas sarunas ar ķīlnieku ņēmējiem, kuri grib atstāt valsti, ņemot līdz ķīlniekus.

Ministrs sacīja, ka kaujinieki ir alžīrieši un viņu līderis Mohtars Belmohtars līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā ""Al Qaeda" islāma Magrebā", bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu. Belmohtars ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu.

Pirms ķīlnieku sagrābšanas kaujinieki nogalināja vienu Lielbritānijas un vienu Alžīrijas pilsoni.

Inamenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Islāmisti sākumā mēģināja uzbrukt autobusam, kas devās uz Inamenasas lidostu, taču viņus atvairīja apsargi. Pēc tam kaujinieki devās uz atradnes darbinieku dzīvojamām ēkām, kur saņēma ķīlniekus.

Lībijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Lībija ir slēgusi atradnes tuvumā esošās robežpārejas un Ārlietu ministrija sazinās ar diplomātiem no valstīm, kuru pilsoņi ir ķīlnieki.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - "Haleda Abulabasa brigāde" un "Ar asinīm parakstījies bataljons".

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!