Foto: AFP/Scanpix
ANO Drošības padome (DP) sestdien pieņēma rezolūciju, kas paredz uz Sīriju nosūtīt 300 neapbruņotus novērotājus, kuri sekos, kā tiek ievērots pamiers šajā valstī.

Rezolūcija nosaka, ka novērotāji tiks nosūtīti, kad ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns atzīs, ka viņiem ir droši doties uz Sīriju.

Misijas nosaukums būs ANO Pārraudzības misija Sīrijā (UN Supervisory Mission in Syria, UNSMIS), tās sākotnējais termiņš ir 90 dienas.

Rezolūciju par līdz 30 cilvēku lielas novērotāju misijas nosūtīšanu uz Sīriju ANO DP pieņēma pagājušajā sestdienā, un pirmie novērotāji jau ir ieradušies Sīrijā. Sestdien viņi apmeklēja valsts trešo lielāko pilsētu Homsu, kur nesen notika smagas kaujas.

Rietumvalstis ir paudušas bažas par novērotāju drošību, jo, lai gan kopš 12.aprīļa Sīrijā ir spēkā pamiers, sadursmes turpinās un gājuši bojā vairāk nekā 120 cilvēku.

Sestdien pieņemtajā rezolūcijā Sīrijas prezidents Bašars al Asads arī aicināts pabeigt karaspēka izvešanu no apdzīvotajām vietām, ka to paredz ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāns.

Rezolūcijā arī teikts, ka novērotājiem jādod iespēja komunicēt ar jebkuru personu Sīrijā bez negatīvām sekām šai personai no režīma puses.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas " Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 11 100 cilvēku. Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!