Foto: AFP/Scanpix
ANO Drošības padomes sēdē Ņujorkā ceturtdien pieņemta Rezolūcija par situāciju Lībijā, ziņo ārvalstu mediji.

Par rezolūcijas pieņemšanu balsoja Lielbritānija, ASV un Francija. Krievija, Vācija, Indija, Brazīlija un Ķīna atturējās.

Pieņemtais dokuments paredz Lībijas aviācijas militāro lidojumu aizliegumu virs Lībijas, aizliegumu Lībijas aviācijai šķērsot ANO dalībvalstu gaisa telpu, tūlītēju uguns pārtraukšanu no Muamaram Kadafi uzticīgo spēku puses un visu nepieciešamo pasākumu veikšanu, lai nepieļautu vardarbību pret civiliedzīvotājiem. Turklāt no "visiem nepieciešamajiem pasākumiem" ir izslēgta tieša militāra intervence.

Tāpat Rezolūcijā noteikts iesaldēt visus Lībijas Nacionālās naftas kompānijas "Libyan National Oil Corp." un Lībijas Centrālās bankas ārvalstu kontus.

Kā ziņots, oficiāls Lībijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis iepriekš brīdināja, ka gadījumā, ja ANO rezolūcija tiks pieņemta, Lībija veiks prettriecienus, kas būs vērsti pret militāro un civilo transportu Vidusjūras reģionā.

"Jebkurš civilais un militārais transporta līdzeklis kļūs par mērķi Lībijas prettriecienam," paziņoja amatpersona.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz avotiem Francijas diplomātiskajās aprindās, iepriekš ziņoja, ka uzlidojumi Kadafi spēku bāzēm varētu sākties jau dažas stundas pēc lēmuma pieņemšanas, t.i. naktī uz 18. martu. Uzlidojumos piedalīsies Francijas, Lielbritānijas, iespējams, ASV un divu arābu valstu, iespējams, Kataras un Apvienoto Arābu Emirātu gaisa spēki.

Lībijas līderis Muamars Kadafi solījis 18. martā attīrīt Bengazī pilsētu no opozicionāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!