Foto: AFP/Scanpix
Sīrija nav pilnībā izpildījusi miera plāna nosacījumus un saistības, kuras paredzēja izvest armiju un smagos ieročus no apdzīvotām vietām un ievērot citus nosacījumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pamiers, kuram piekritušas abas puses, netiek ievērots pilnībā. Vardarbības līmenis ievērojami krities 12. aprīlī – dienā, kad stājās spēkā ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Sīrijas jautājumos Kofi Annana ierosinātais miera plāns. Tomēr ziņas par vardarbības pieaugumu atkal parādījušās nākamajās dienās, paziņojis Kimūns.

ANO novērotājiem nav atļauts doties uz Homsas pilsētu, kurā pēdējo mēnešu laikā bijusi visnemierīgākā. Sīrijā pagaidām ir ieradušies seši ANO novērotāji, bet Bans Kimūns vēlas misiju paplašināt līdz 300 novērotājiem, lai gan Sīrija iepriekš teikusi, ka piekritīs 250 novērotāju darbībai valstī.

Par spīti ziņām par vardarbību, Bans Kimūns uzskata, ka "iespēja progresam pastāv". Kimūns vēlas, lai novērotāji tuvāko nedēļu laikā tiktu pakāpeniski izvietoti 10 vietās. Ģenerālsekretārs izteicis cerību, ka ANO novērotāju klātbūtne palīdzēs mazināt vardarbību, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka kopš 12. aprīļa Sīrijā ir spēkā pamiers pēc tam, kad Damaska paziņoja, ka pārtrauc militāru darbību pret nemierniekiem, piekrītot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvātajam miera plānam, kas paredzēja, ka Sīrijas valdībai bija jāizved savi spēki no pilsētām un līdz 12. aprīļa pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība. Tomēr vēlāk pienākušas ziņas par atsāktām apšaudēm un vardarbību valstī.

ANO Drošības padome (DP) sestdien pieņēma rezolūciju, kas paredz uz Sīriju nosūtīt līdz 30 neapbruņotiem novērotājiem, kuri sekos, kā tiek ievērots pamiers šajā valstī. Lai palielinātu novērotāju skaitu līdz plānotajiem 250, būs nepieciešama jauna DP rezolūcija.
Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 11 100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!