Foto: AFP/Scanpix
Apvienoto Nāciju Organizācijas miera uzturētāji regulāri preces iemaina pret seksu ar cilvēkiem, kuriem viņiem vajadzētu palīdzēt, atsaucoties uz pašas organizācijas ziņojumu, raksta BBC.

Dokumentā, kuru veidojis ANO Iekšējās uzraudzības birojs, teikts, ka biroja darbinieki atraduši simtiem sieviešu Haiti un Libērijā, kuras bada un nabadzības dēļ pārdevušas savu ķermeni. Viņām ANO darbinieki maksājuši naudā, ar rotaslietām, mobilajiem telefoniem un citām precēm.

No 2008. līdz 2013. gadam fiksētas 480 sūdzības par seksuālo izmantošanu. Trešdaļā gadījumu izmantotas nepilngadīgas personas.

"Pierādījumi tikai par divām miera uzturēšanas misijām apliecina, ka seksa iemaiņa [pret precēm] ir visai bieža, bet netiek pietiekami ziņota," vēsta "Reuters" atsaucoties uz ziņojuma uzmetumu.

Tikmēr ziņu aģentūra AP, kura arī ieguvusi dokumenta kopiju, norāda, ka pērn Haiti intervēts 231 cilvēks, kurš apliecina, ka izmantojis "seksa iemaiņu" ar ANO miera uzturētājiem.

"Gadījumos, kad sievietēm nav samaksāts, vairākas paņēmušas miera uzturētāju nozīmītes un draudējušas par viņiem ziņot sociālajos medijos," AP citē dokumentu. Šādu gadījumu skaits pērn bijis 51, kas ir par 15 mazāk nekā gadu iepriekš.

Tikmēr ANO Miera uzturēšanas operāciju un Lauka atbalsta departamenti savukārt pēc šīm publikācijām paziņojuši, ka pēdējo desmit gadu laikā miera uzturētāju skaits ievērojami palielināts, bet ziņojumu skaits par seksuālu izmantošanu un uzbrukumu ir sarucis. Šobrīd pasaulē ANO algo aptuveni 125 000 miera uzturētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!