Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušajā nedēļā lamatās pie Luhanskas iekļuvuši Ukrainas brīvprātīgo bataljona "Aidar" karavīri, jo promaskaviskie kaujinieki virs sava kontrolposteņa bija pacēluši Ukrainas karogu, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Prvada".

Incidents noticis 5. septembrī, taču par to publiski paziņots tikai tagad, jo ar kaujiniekiem notikušas pārrunas par gūstekņu un bojāgājušo ķermeņu atgriešanu, teikts bataljona "Aidar" lapā sociālajā tīklā "Facebook".

"Aidar" brīvprātīgie smagajā automašīnā braukuši pilsētiņas Ščastja virzienā un piebraukuši pie ceļa kontrolposteņa, kurā bijis izkārts Ukrainas karogs, teikts bataljona paziņojumā. Vienības komandieris izkāpis pie kontrolpunkta un uz jautājumu, kas ir atbraucēji, atbildējis, ka tie ir bataljona "Aidar" vīri.

Tad no kontrolpunkta pa automašīnu atklāta uguns. Daļai brīvprātīgo izdevies patverties "zaļumos", bet daļa gājusi bojā. Kādam ievainotam karavīram izdevies nokļūt līdz Ukrainas armijas 80. brigādes kolonnai un paziņot par incidentu.

"Desantnieki steidzās palīgā aidariešiem, ieradās pie kontrolpunkta un sāka kauju. Brigādes karavīri sašāva pretinieka tanku un bruņutransportieri, sagrāva kontrolposteņa būves, pārbraucot tam pāri, un izlauzās tālāk Sčastjes virzienā," teikts paziņojumā.

Divas stundas pēc šīs kaujas sākās starp Ukrainas valdību un separātistu kaujiniekiem noslēgtais pamiers.

Pēc trīs dienas ilgušām pārrunām bataljonam "Aidar" 8. septembrī izdevies atgūt 33 bojāgājušo biedru līķus, bet ne gūstekņus.

Promaskaviskie kaujinieki sagūstījuši cilvēkus, kuri vadīja pārrunas par gūstekņu un bojāgājušo apmaiņu - bataljona mediķi un garīdznieku, norāda "Aidar".

"Viņi solīja nodot viņus tikai Sarkanā Krusta vai EDSO pārstāvjiem. Tomēr ne 8. septembra vakarā, ne nākamajās dienās tas tā arī nav noticis," ziņo "Aidar".

Ukrainas austrumos notiek valdības spēku cīņas ar Maskavas atbalstītajiem prokrieviskajiem kaujiniekiem, kas vēlas panākt teritoriju atdalīšanu no Ukrainas. Kā Kijeva, tā vairākas Rietumvalstis uzskata, ka konfliktā nepārprotami piedalās Krievija.

Sarunās Minskā 5. septembrī parakstīta vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos. Viens no vienošanās punktiem paredz karagūstekņu apmaiņu.

Par spīti noslēgtajam pamieram no Ukrainas austrumiem tomēr pienāk ziņas par apšaudēm. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji pirmdien fiksējuši 11 pamiera pārkāpšanas gadījumus no promaskavisko kaujinieku puses tikai Mariupoles apkārtnē vien, ziņo aģentūra UNIAN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!