Šonedēļ atklātībā nonākušās fotogrāfijas, kurās redzami amerikāņu karavīri spīdzinām un ņirgājamies par irākiešu gūstekņiem, saniknojušas arābu pasauli, kas ASV "atbrīvotājus" pielīdzināja Sadamam Huseinam.
"Viņi visu laiku jautā, kāpēc mēs viņus ienīstam? Kāpēc mums viņi riebjas? Varbūt viņiem derētu labi paskatīties spogulī un tad viņi ienīdīs paši sevi," sacīja Hadidža Musa no Sīrijas. "Tas, ko es redzēju, bija ļoti pazemojoši. Amerikāņi rāda savu īsto seju."

"Šie atbrīvotāji ir sliktāki par diktatoriem. Šis ir tas salmiņš, kas salauza kamieļa muguru Amerikai," norādīja laikraksta "Al Quds Al Arabi" redaktors Abdelbari Atvans.

Telekanāls "CBS News" trešdien demonstrēja fotogrāfijas, kas pagājušā gada beigās uzņemtas Abu Graibas cietumā, kas Sadama Huseina valdīšanas laikā bija bēdīgi slavens kā spīdzināšanas un nāves sodu izpildīšanas centrs.

Attēlos redzami formās tērpti amerikāņu karavīri, kas pozē kopā ar kailiem irākiešu gūstekņiem, arī ar kailiem irākiešiem, kas tup uz ceļiem viens uz otra, veidojot piramīdu un fonā pozējot amerikāņu kareivei. Kādā citā fotogrāfijā redzami kaili irākieši, simulējot seksu vienam ar otru. Pārsvarā fotogrāfijās redzamie amerikāņi smejas.

Kādā citā fotogrāfijā redzams gūsteknis, kam pie ģenitālijām ir pievienoti vadi. Kādā citā redzams, kā suns uzbrūk irākiešu gūsteknim.

ASV armija izvirzījusi apsūdzības pret sešiem karavīriem sakarā ar aptuveni 20 gūstekņu aizskaršanu, nepiedienīgu uzvedību ar citu personu, sliktu apiešanos ar gūstekņiem, sišanu, pienākumu nepildīšanu un uzbrukumiem vainu pastiprinošos apstākļos.

"Tas palielinās naidu pret Ameriku, ne tikai Irākā, bet arī ārzemēs. Pat tie, kas agrāk juta līdzi amerikāņiem, tagad to vairs nedarīs. Tās nav fotogrāfijas ar tikai spīdzināšanu, tā ir pazemošana. Tas skar morāli un reliģiju," norādīja Saūda Arābijas televīzijas komentētājs Davurs aš Širjans.

"Abu Graibas cietums Sadama laikā tika izmantots spīdzināšanai. Cilvēki tagad jautāts, kāda atšķirība starp Sadamu un Bušu. Nekāda!" viņš piebilda.

Saūda Arābijas vēstnieka Londonā padomnieks mediju lietās Džamals Hašoki uzsvēra, ka arābiem īpaši šokējoši ir attēli ar musulmaņu seksuālu pazemošanu.

"Tā patiešām ir visbriesmīgākā nežēlība. Tas aizskar musulmaņu cilvēku godu un lepnumu. Viņiem labāka ir nāve nekā seksuāla izmantošana," norādīja Atvans.

"Tas saasinās cilvēku uzskatus par koalīcijas spēkiem un tas dod vairāk iemeslus ienīst amerikāņu politiku Irākā," sacīja ēģiptietis Ahmeds Šerifs.

Arābu telekanāli, ko skatās miljoniem arābu un musulmaņu, sāka savas ziņu programmas ar attēliem, kuros, kā viņi sacīja, redzama ASV karavīru "nežēlība".

"Šīs fotogrāfijas parāda okupācijas spēku brutalitāti un vērtību un ētikas trūkumu, ko amerikāņi, kā viņi apgalvo, nākuši veicināt Irākā. Viņi ir parādījuši pasaulei, cik daudz ļaunuma un naida viņiem ir pret Arābiem," piebilda Ali Mohsens Obadi.

Arābi norādīja, ka fotogrāfijas tikai palielinās pieaugošo musulmaņu nepatiku un uzbrukumus pret ASV.

"Es biju apbēdināts. Tā nav tikai to nabaga irākiešu pazemošana. Arī es jutos pazemots un tā vajadzētu justies visiem musulmaņiem un viņu līderiem," sacīja 20 gadus vecs palestīnietis Mahmuds Šakers

"Es no šiem attēliem sapratu, ka amerikāņi ir rasisti un gļēvuļi," piezīmēja 30 gadus vecais autovadītājs Hatems Ali.

Lielākā daļa arābu norādīja, ka šie attēli parādījuši, cik ticami ir Vašingtonas apgalvojumi, ka tā ir pasaules līderis demokrātijā un cilvēktiesībās.

"Šie karavīri sevi raksturo kā Irākas tautas glābējus un Amerika apgalvo, ka tā ir pasaules morāles līderis, bet viņi ir pieķerti ar nolaistām biksēm, viņi ir atmaskoti, visa pasaule redz, kas viņi patiesībā ir," sacīja 28 gadus vecais ēģiptiešu rakstnieks Mahmuds Valids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!