Foto: AFP/Scanpix

Armēnijas varasiestādes piektdien sākušas kriminālizmeklēšanu pret policistiem, kuri vardarbīgi apspieda protestētājus demonstrācijās pret elektroenerģijas cenu paaugstināšanu.

Armēnijas īpašā izmeklēšanas dienesta preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka izmeklēšana sākta par policijas vardarbību, varas ļaunprātīgu izmantošanu un žurnālistu darba traucēšanu.

Ja policisti tiks atzīti par vainīgiem šajās apsūdzībās, viņiem var tikt piespriesti līdz pat sešiem gadiem cietumā.

Armēnijā kopš 19.jūnija notiek protesti pret elektroenerģijas cenu paaugstināšanu un policistu vardarbību šo demonstrāciju laikā.

Sabiedrības neapmierinātību izsauca valdības lēmums no 1.augusta paaugstināt elektroenerģijas cenu par 16%. Reaģējot uz to, Armēnijas galvaspilsētas Erevānas ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku.

Savaldot demonstrantus, policija izmantoja stekus un ūdensmetējus. Policisti arī piekāva žurnālistus un konfiscēja vai iznīcināja viņu aparatūru.

Pēc pierādījumu izpētīšanas izmeklēšanas dienests paziņoja, ka policisti ir pārkāpuši savas pilnvaras, izturējušies vardarbīgi pret demonstrantiem un žurnālistiem un "nodarījuši ievērojamu kaitējumu sabiedrības un valsts likumīgajām interesēm".

Cerībā izbeigt protestus, Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans pagājušajā nedēļā paziņoja, ka valdība uz laiku atteiksies no plānotās elektroenerģijas cenu paaugstināšanas.

Pēdējās dienās demonstrācijas Erevānā ir pierimušas, bet vairāki tūkstoši cilvēku vakaros joprojām sapulcējas pilsētas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!