Temperatūra pasaulē tikai divās desmitgadēs varētu pieaugt līdz robežai, kas var izraisīt bīstamas kataklizmas Zemes klimatā, svētdien paziņoja Pasaules Dabas fonds (WWF).
Fonds pavēstīja, ka Arktikas reģions sasilst visstraujāk, apdraudot iedzimto mednieku dzīves vidi. Polārās ledus segas izkusīs un vadošās sugas, tādas kā baltie lāči, uz gadsimta beigām būs uz izzušanas robežas.

"Ja nekas netiks darīts, laikā no 2026.gada līdz 2060.gadam Zeme būs sasilusi 2.0 grādus virs pirmsindustriālā līmeņa," teikts WWF ziņojumā.

Daži zinātnieki ir prognozējuši šādu temperatūras celšanos jau tik agri un WWF to uzskata par robežu, pēc kuras radīsies bīstama temperatūras kāpšana, jūras līmeņa celšanās, kas izraisīs vairāk plūdu, vētru un sausuma, kā rezultātā daudzām sugām draudēs iznīkšana.

Pasaules temperatūra kopš 1750.gada jau ir pieaugusi par septiņiem grādiem un vairums zinātnieku tajā vaino siltumu atmosfērā sagūstošu gāzu izplūdi, ko rada fosilo kurināmo dedzināšana.

Eiropas Savienība un daudzas citas valstis un vides aizsardzības grupas saka, ka valdībām ir jāmazina siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisija, lai mēģinātu nepieļaut temperatūras kāpšanu par diviem grādiem. Taču ASV ir noraidījusi saistošos nosacījumus, ko paredz ANO Kioto protokols.

Daži zinātnieki baidās, ka kāpjošā temperatūra varētu izraisīt nevaldāmu pasaules sakaršanu, jo piemēram, izkustu Sibīrijas mūžīgais sasalums, kas atmosfērā palaistu siltumnīcas efektu radošās metāna gāzes krājumus.

"Iztek laiks, lai izvairītos no temperatūras kāpuma par diviem grādiem," pavēstīja Oksfordas universitātes klimata eksperts Marks Ņūzs, kurš ziņojumā izteica prognozes par pasauli.

Viņš sacīja, ka pētījums balstīts uz klimata modeļu pārskatu, kas tika izmantots ANO 2001.gada pētījumā. Cits starptautisks pētījums pagājušajā nedēļā brīdināja, ka augoša temperatūra ir tikšķoša bumba klimatam.

Pētījums paredz, ka Arktika sasils par 3,2-6,6 grādiem, ja Zeme sasils par diviem grādiem.

Arktikā šāds temperatūras kāpums līdz 2100.gadam vasarās izkausētu ledus segu, kas novestu baltos lāčus līdz izmiršanai. Sauszemē meži augtu tālāk ziemeļos, pārmācot tundru, kas ir daudzu putnu sugu dzīves vide.

"Globālā sasilšana draud izraisīt haosu inuītu tradicionālajā dzīves veidā, izbeidzot mūsu medīšanas un dalīšanās ar pārtiku kultūru," pavēstīja Inuītu polārās konferences priekšsēdētāja Šeila Vata-Klutjē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!