Ungārijas veterinārais dienests ceturtdien sarīkojis atbildīgo iestāžu darbiniekiem putnu gripas mācības, lai trenētos ar gāzi nogalināt mājputnus iespējama slimības uzliesmojuma gadījumā.
Ungārijas galvenais veterinārs Miklošs Suts sacīja, ka putnu grupas uzliesmojuma gadījumā inficētie mājputni būtu jānogalina ar gāzes palīdzību, lai apturētu slimības izplatīšanos.

Mācības sarīkotas Tetetlenā Ungārijas austrumos, kur atrodas lielākā daļa valsts mājputnu fermu un arī Hartobaģija nacionālais parks, kur mēdz apmesties migrējošie putni.

Līdz šim Ungārijā nav konstatēta putnu gripa, taču tās atklāšana Ungārijas ekonomikai būtu smags trieciens. Tās lielā mājputnu industrija sastāv no vairāk nekā 50 miljoniem mājputnu, un Ungārija ir liels "foie gras" pastētes eksportētājs uz Franciju.

"Ekonomiskais kaitējums būtu milzīgs. Ja putnu gripa izplatītos, mēs runātu par zaudējumiem miljardiem forintu apmērā," norādīja Suts.

Jau bailes par putnu gripas parādīšanos kaitē Ungārijas mājputnu industrijai, un tirdzniecības apjomi ir samazinājušies par 20-40%.

Lai pārliecinātu iedzīvotājus, ka amatpersonas spēs ātri rīkoties iespējama uzliesmojuma gadījumā, Ungārijas Lauksaimniecības ministrija izveidojusi mobilu putnu indētāju vienību.

Indētāju vienība līdz ar veterināriem ceturtdien notikušajās mācībās darbojās kādā fermā, ar gāzi noindējot aptuveni 200 mājputnus.

Pēc tam veterināri aizsargtērpos veica mājputnu sekciju, atdarinot putnu gripas pēdu meklēšanu iespējamas ārkārtas situācijas gadījumā.

Atrodot kādas anomālijas nogalinātajos mājputnos, to asinis tiktu nosūtītas uz pārbaudēm laboratorijās.

Pēc tam amatpersonas noteiktu karantīnu inficētajai fermai un mēģinātu noskaidrot, kādā veidā vīruss tajā nonācis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!