Irākā ik mēnesi tiek nogalināti 3000-4000 irākiešu, trešdien preses konferencē Madridē paziņojis pazīstamais britu žurnālists Roberts Fisks, nosaukdams par smieklīgu ASV prezidenta Džordža Buša apgalvojumu, ka kopš kara sākuma Irākā zaudējuši dzīvību tikai aptuveni 30 000 civiliedzīvotāju.
Fisks, kas pārstāv laikrakstu "Independent" Beirūtā, tikās ar reportieriem Spānijas galvaspilsētā, prezentējot savu grāmatu "Lielais karš par civilizāciju" ("The Great War for Civilisation").

Šie dati, ko viņš apkopojis vairākos pēdējā laika braucienos uz Irāku, ļauj spriest, ka patiesībā konflikts gada laikā prasa līdz 48 000 irākiešu dzīvības. Tāpēc skaitlis 30 000 "šķiet smieklīgs", taču Rietumiem irākiešu nāve īpaši nerūp, piebilda žurnālists.

Bušs savu skaitli tika minējis saistībā ar Irākas parlamenta vēlēšanām decembrī, taču Baltais nams vēlāk precizēja, ka tie nav ASV oficiālie dati un balstīti tikai uz mediju ziņām.

Amerikāņi ir nonākuši slazdā, un vienīgā izeja viņiem būtu sākt sarunas tieši ar nemierniekiem, kuri lielākoties ir bijušie Irākas karavīri, kam nav nekā kopīga ar "Al Qaeda", sacījis Fisks, kas raksta par Tuvo Austrumu lietām jau vairāk nekā divdesmit gadus, brīvi runā arābiski un ir viens no nedaudzajiem žurnālistiem, kas intervējuši Osamu bin Ladenu.

Fisks arī norādījis, ka tiklab "Al Qaeda" līderi, kā gāzto Irākas prezidentu Sadamu Hiseinu savulaik atbalstījusi pati Vašingtona.

"Lielāko daļu no šiem cilvēkiem, kurus mēs tagad ienīstam, faktiski esam radījuši mēs paši," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!