Francijas valdībai un valsts dzelzceļa kompānijai nāksies maksāt kompensāciju par ebreju deportāciju Otrā Pasaules kara laikā, informē ārvalstu prese.
Tiesā ar šādu lūgumu bija vērsušies cilvēki, kuru radinieki ar vilcieniem tika nogādāti Dransī šķirošanas punktā netālu no Parīzes nacistu okupācijas laikā, raksta BBC.

No šīs pieturvietas uz nāves nometnēm Vācijā tika nosūtīti vairāk nekā 75 000 Francijas ebreju.

Tiesa ir nolēmusi, ka Francijas valsts un tās īpašumā esošā dzelzceļa kompānija "SNCF" ir līdzvainīgas noziegumos pret cilvēci, tāpēc tām būs jāizmaksā ģimenei kompensācija 60 000 eiro (41 600 latu) apmērā.

Karā cietušo ebreju tuvinieku tiesību aizstāvji jau nodēvējuši to par vēsturisku lēmumu, taču valsts dzelzceļa kompānija "SNCF" plāno pārsūdzēt tiesas lēmumu, jo bija spiesta sadarboties ar vāciešiem, nevis darīja to labprātīgi.

Šo argumentu iepriekšējās līdzīgu lietu izskatīšanās pieņēma tiesneši, kuri atzina, ka Francijas dzelzceļu okupācijas laikā būtībā vadīja Vācijas spēki.

Prasību par kompensācijas piešķiršanu ir iesniedzis Alēns Lipiecs, Eiropas Parlamenta loceklis, un viņa māsa Helēna. Viņi tiesai stāstīja, kā viņu tēvs un vairāki citi radinieki tika aizturēti 1944.gada vidū un vilcienu vagonos nosūtīti uz Dransī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!