Eiropas un musulmaņu valstu iedzīvotāji nesen veiktā aptaujā ir atzinuši, ka ASV un tās piekoptā politika Irākā ir lielāks drauds pasaules drošībai nekā Irānas kodolprogrammas, informē ārvalstu prese.
Aptauju veikusi izpētes kompānija "Pew Research Group", un tajā noskaidrojies, ka visā pasaulē ievērojami krities atbalsts ASV prezidentam un viņa "cīņai pret terorismu", raksta BBC.

ASV labā reputācija, ko tā radīja, aktīvi palīdzot 2004.gada cunami upuriem, pagājušā gada laikā ir izbalējusi, uzskata lielākā daļa no 17 000 cilvēkiem no 15 valstīm, ieskaitot ASV, kas piedalījās šajā aptaujā.

Labvēlīga attieksme pret ASV īpaši samazinājusies Indijā (no 71% līdz 56%), Spānijā (no 41% līdz 23%) un Turcijā (no 23% līdz 12%).

Valstīs ārpus ASV vidēji desmit no 14 aptaujātajiem apgalvo, ka karš Irākā ir padarījis pasauli nedrošāku. Lielbritānijā, kas ir lielākais ASV sabiedrotais, 60% uzskata, ka karš Irākā ir palielinājis nedrošību, savukārt tikai 30% uzskata, ka tas padara pasauli drošāku.

Vēl aptaujā noskaidrojies, ka pasaules iedzīvotāju atbalsts "cīņai pret terorismu" ir vai nu samazinājies, vai palicis iepriekšējā līmenī, un lielākā daļa respondentu ārpus ASV uzskata, ka ASV neizdosies sasniegt savus Irākas karā izvirzītos mērķus.

Lielākā atšķirība starp respondentu atbildēm Eiropas un musulmaņu valstīs ir jautājumā par Irānas kodolprogrammu. Gandrīz puse no ASV iedzīvotājiem uzskata, ka Irānas kodolprogramma ir liels drauds mieram Tuvajos Austrumos un visā pasaulē, turklāt Vācijā, Spānijā, Francijā un Lielbritānijā to cilvēku skaits, kas uzskata Irānu par draudu, pēdējo trīs gadu laikā ir trīskāršojies.

Savukārt musulmaņu valstīs iedzīvotāji Irānas aktivitātes uztver daudz mierīgāk, tāpat kā "Hamas" grupējuma uzvaru Palestīnas vēlēšanās šī gada sākumā.

Par putnu gripu visvairāk nobažījušies Āzijas iedzīvotāji, savukārt par globālo sasilšanu raizējas vidēji divas trešdaļas aptaujāto katrā valstī. Rūpes par siltumnīcas efektu visbiežāk izteikuši Indijas un Japānas iedzīvotāji, taču vismazāk par to satraucas ASV un Ķīnas iedzīvotāji.

Aptaujas laikā tika intervēti iedzīvotāji Ķīnā, Ēģiptē, Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, Indijā, Indonēzijā, Japānā, Jordānā, Nigērijā, Pakistānā, Krievijā, Spānijā, Turcijā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!