Ziemeļvalstu un Baltijas valstu biržu grupa OMX iesaistījusies sākotnējās sarunās par darījumu, kurā to varētu pārņemt Ņujorkā bāzētā biržas kompānija "Nasdaq Stock Market", pirmdien ziņoja sarunām tuvi avoti.
Sarunas vēl ir pašā sākumstadijā un maz ticams, ka "Nasdaq", kas vēl joprojām pretendē uz Londonas Fondu biržas (LSE) iegādi, noslēgs kādu vienošanos ar Ziemeļvalstu biržu kompāniju, kamēr nebūs pilnībā noskaidrojies jautājums par LSE iespējamo iegādi, atzīmē "Reuters" avoti.

"Nasdaq" pašlaik pieder nedaudz vairāk nekā 25% LSE akciju. Britu biržas kompānija šā gada martā noraidīja "Nasdaq" izteikto pārņemšanas piedāvājumu.

Pēc minējumiem, ka OMX ir uzsākusi sarunas ar LSE vai "Nasdaq", Ziemeļvalstu un Baltijas valstu biržas kompānijas akciju cena pagājušo piektdien palielinājās par 10%, bet pirmdien dienas pirmajā pusē auga vēl par 6,5% līdz 130,50 Zviedrijas kronām (9,84 latiem) par akciju.

OMX vadītājs Olofs Stenhammars nav sniedzis sīkākus komentārus par iespējamo darījumu, vienīgi atzīmējis, ka fondu biržu sfērā ir paredzama konsolidācija, jo arvien augošie tirdzniecības apjomi prasa lielākas un dārgākas tirdzniecības sistēmas.

Jau dažu pēdējo gadu laikā biržu sektorā ir vērojama konsolidācijas tendence. Ir tikuši izteikti vairāki piedāvājumi LSE iegādei, kā arī izskanējušas ziņas par Eiropas tirgus "Euronext" un Ņujorkas fondu biržas (NYSE) iespējamo apvienošanos.

OMX, kam pieder Stokholmas, Helsinku, Kopenhāgenas, Tallinas, Rīgas un Viļņas fondu biržas, ir izteikusies, ka ir atvērta konsolidācijas procesiem un ir iesaistījusies sarunās ar citām fondu biržām.

Lielākie OMX akcionāri ir holdingkompānija "Investor" ar 10,6% daļu, Zviedrijas valsts ar 6,7% daļu un "Robur" fonds ar 6,6% daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!