Beļģijas tiesa pavēlējusi ASV bāzētajam interneta meklētājam "Google" no pirmdienas pārtraukt jaunajā ziņu dienesta mājaslapā pārpublicēt rakstus, fotogrāfijas un grafiskos attēlus no franču un vācu valodā iznākošajiem Beļģijas laikrakstiem.
Saskaņā ar 5.septembrī Briseles tiesas pasludināto spriedumu tā neizpildes gadījumā "Google" par katru nokavēto dienu būs jāmaksā miljona eiro (702 000 latu) liela soda nauda.

Uzņēmumam interneta mājaslapas beļģu versijā "google.be" piecas dienas pēc kārtas jāpublicē arī tiesas pasludinātais spriedums, pretējā gadījumā tai par katru nokavēto dienu būs jāmaksā pusmiljons eiro (351 000 latu). Spriedumu jāsāk publicēt desmit dienu laikā kopš saņemšanas brīža.

Prasību tiesā iesniedza "Copiepresse", kas pārstāv Beļģijā franču un vācu valodā iznākošos laikrakstus, tajā skaitā "Le Soir" un "Libre Belgique".

""Google News" šā brīža darbības rezultātā laikrakstu izdevēji zaudē kontroli pār savām interneta mājaslapām un to saturu," secināja tiesa.

Tiesai iesniegtajā eksperta liecībā teikts, ka ""Google News" izvairās no izdevēju reklāmu publicēšanas, kas citādi šiem izdevējiem ienestu būtiskus ienākumus". Liecībā lasāms arī, ka ""Google News" nav ievērojis vēl virkni nosacījumu saistībā ar atsaucēm uz autortiesību aizsardzību vai datu izmantošanu."

"Copiepresse" ģenerālsekretāre Māgareta Boribona pavēstīja, ka "Google", kas tiesas sēdē nepiedalījās, bija "iecēlis advokātu, kurš vēlas panākt mierizlīgumu".

"Google" izplatītajā paziņojumā teikts, ka uzņēmums "par šo lietu un tiesas lēmumu uzzināja nepilnas divas nedēļas pēc noklausīšanās. Tādēļ mēs nevarējām pierādīt savu taisnību tiesā".

"Mēs esam vīlušies par šo lēmumu, kas, pēc mūsu domām, ir kļūdains un ko mēs pārsūdzēsim," lasāms paziņojumā, kur pavēstīts arī par strīdīgās informācijas izņemšanu no uzņēmuma uzturētās interneta mājaslapas beļģu versijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!