Taizemē otrdien noticis valsts apvērsums, bruņotajiem spēkiem pārņemot varu valstī no premjerministra Taksina Šinavatra, kurš pats atrodas ANO Ģenerālajā Asamblejā Ņujorkā.
Taizemes premjerministrs pirms tam paziņoja par ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī un par armijas komandiera ģenerālleitnanta Sonti Būnjaratglina atlaišanu.

Taizemes nacionālajā televīzija otrdien vakarā nolasīja armijas un policijas komandieru paziņojumu par varas pārņemšanu valstī.

Paziņojumā teikts, ka Taizemes karalim Bumibolam Aduljadedžam lojāli bruņotie spēki pārņēmuši kontrolē Bangkoku un apkārtējās piepilsētas, lai "saglabātu likumu un kārtību". Valsts apvērsumu acīmredzot vada atlaistais ģenerālleitnants Būnjaratglins.

Bangkokas ielās redzami tanki un bruņoti karavīri, kas pārņēmuši valdības ēku, televīzijas un radiostacijas.

Televīzijas paziņojumā arī izteikta atvainošanās taizemiešiem par radītajām neērtībām, un viņi aicināti saglabāt mieru.

Taizemes armijas un policijas vadība izveidojusi Politisko reformu padomi, lai lemtu par valstī nepieciešamām reformām.

Taizemes armijas ģenerālleitnants Praparts Sakuntanaks uzrunā televīzijā paziņoja, ka valsts apvērsums būs īslaicīgs un drīzumā vara valstī tiks nodota atpakaļ tautai.

Viņš norādīja, ka apvērsums valstī bija nepieciešams, jo premjerministra valdība ir sašķēlusi valsti un radījusi augsni korupcijas zelšanai.

Taizemes premjerministrs atrodas Ņujorkā, kur notiek ANO Ģenerālā Asambleja.

Taksina pārstāvis žurnālistiem sacīja, ka viņš ir mierīgs un vēl joprojām uzskata sevi par Taizemes premjerministru.

Taksins otrdien vēlāk teikts ieplānoto uzrunu asamblejā un pēc tam dosies atpakaļ uz Taizemi.

Taizemē kopš februāra, kad Taksins atlaida parlamentu, nav vēlētas valdības un valstī aizvien pieaug prasības par premjera atkāpšanos sakarā ar apsūdzībām korupcijā.

Simtiem tūkstoši taizemiešu tajā laikā izgāja ielās, saniknoti par Taksina ģimenei garantēto nodokļu atlaidi ienākumiem 1,9 miljardu ASV dolāru apjomā, ko tā saņēma par kompānijas "Shin Corp" akciju daļas pārdošanu. Taksins telekomunikāciju kompāniju dibināja pirms ieiešanas politikā.

Lai apklusinātu masu demonstrācijas, Taksins aprīlī - trīs gadus pirms noteiktā termiņa - sarīkoja parlamenta vēlēšanas.

Opozīcijas boikots toreiz garantēja Taksina uzvaru, bet smagi iedragāja iedzīvotāju atbalstu premjeram. Taizemes karalis vēlāk vēlēšanas pasludināja par nenotikušām un aicināja valsts tiesu atrisināt krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!