Jaunu pētījumu rezultāti rāda, ka Norvēģijas dabasgāzes resursi ir daudz lielāki, nekā tika uzskatīts iepriekš, ziņo Norvēģijas mediji.
Gāzes krājumi atrodas kontinentālā šelfa piekrastes zonā, kur jūras dibenā atrodas lielas akmeņogļu iegulas. Kā liecina nesen veiktās pārbaudes, šīs ogļu iegulas satur dabasgāzi līdzīgi kā ogļu iegulas Austrumsibīrijā.

Līdz ar to eksperti uzskata, ka ogļu iegulas Norvēģijas kontinentālajā šelfā ir uzskatāmas par gāzi saturošām teritorijām, un tas nozīmē, ka Norvēģijas gāzes bilance ir jāpārskata.

Ogļu iegulās esošās gāzes ieguve nav tehniski sarežģīta. Gāze neatrodas dziļi, un to iespējams salīdzinoši viegli iegūt. Problēma ir vienīgi tā, ka ogļu slānī esošā dabasgāze satur lielus oglekļa dioksīda apjomus. Oglekļa dioksīds ir viena no siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm, un tā izplūdes palielināšana atmosfērā nav pieļaujama.

Norvēģijas naftas un gāzes koncerna "Statoil" speciālisti un vides aizsardzības organizāciju pārstāvji uzskata, ka aptuveni 30 gadu laikā tiks radīta tehnoloģija, kas pilnībā neitralizēs oglekļa dioksīdu, vēsta biznesa laikraksts "Dagens Naeringsliv". Tad arī būs iespējams uzsākt gāzes ieguvi Norvēģijas ogļu iegulās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!