Izraēlas armija piektdien paziņoja, ka no pienākumu pildīšanas atbrīvojusi vienu saviem komandieriem pēc amatiera videoieraksta nākšanas klajā, kurā redzams, kā viņa karavīri izmanto divus palestīniešus kā "dzīvos vairogus" pret akmeņus metošiem jauniešiem.
Armijas paziņojumā teikts, ka komandieris atbrīvots "no visām operatīvajām darbībām" un uzsākta izmeklēšana par šonedēļ Jordānas upes rietumkrasta pilsētā Nablusā notikušo incidentu.

Izraēlas likumi aizliedz armijai izmantot "dzīvos vairogus".

Ārvalstu aktīvista uzņemtajā ierakstā redzams, kā Izraēlas karavīri liek diviem palestīniešu civiliedzīvotājiem stāvēt priekšā bruņotam militārajam džipam, lai paši pasargātos no akmeņiem.

Pagājušajā mēnesī Izraēlas karavīri operācijas laikā pret kaujiniekiem Nablusā kā "dzīvo vairogu" izmantoja 11 gadus vecu palestīniešu meiteni, paziņojusi Izraēlas cilvēktiesību aizsardzības organizācija.

Kā saka palestīniešu amatpersonas un dažas cilvēktiesību aizstāvības organizācijas, Izraēlas armijā palestīniešu izmantošana par "dzīvajiem vairogiem" kļuvusi par ierastu praksi, kas apdraud civiliedzīvotāju dzīvības.

"Izraēlas valdībai šī neētiskā prakse ir nekavējoties jāpārtrauc," pavēstīja palestīniešu galvenais sarunvedējs Saebs Erekats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!