Pēc traģiskās asinspirts Virdžīnijas Tehniskajā universitātē ASV Pārstāvju palāta trešdien balsos par likumprojektu, lai nepieļautu ieroču nonākšanu garīgi slimu cilvēku rokās.
Likumprojekts izveidots pēc konsultācijām ar ASV lielāko ieroču tiesību lobētāju Nacionālo šaujamieroču asociāciju, kas parasti cīnās pret jebkādiem mēģinājumiem ierobežot ieroču nēsāšanas tiesības.

Likumprojekts, kura izstrādāšanu pamudināja garīgi nestabila jaunieša aprīlī sarīkotā asinspirts Virdžīnijas Tehniskajā universitātē, būs pirmie būtiskie ierobežojumi ieroču tirdzniecības likumā kopš 1994.gada.

Kā jau ziņots, 16.aprīlī apšaudē Virdžīnijas Tehniskajā universitātē ASV pilsētā Bleksburgā gāja bojā 33 cilvēki, ieskaitot pašu uzbrucēju, un tā ir asiņainākā apšaude, kas jebkad ASV vēsturē notikusi kādā mācību iestādē.

Asiņainais slaktiņš visā pasaulē izraisījis diskusijas par ieroču kultūru ASV, katru gadu no šautiem ievainojumiem mirst vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Jaunais likumprojekts paredz finanšu iniciatīvas štatiem, lai nodrošinātu garīgās veselības un sodāmības ierakstu datu bāzi, kuru federālā mērogā varētu izmantot ieroču tirgotāji.

Likumprojekts visdrīzāk tiks apstiprināts, jo to atbalsta gan demokrāti, gan republikāņi.

Asiņainā apšaude Virdžīnijas universitātē nav vājinājusi ASV ieroču industrijas lobētāju pozīcijas, bet tieši pretēji pastiprinājusi aicinājumus labāk apbruņot ikvienu ASV pilsoni, lai novērstu līdzīgus uzbrukumus nākotnē.

Tomēr ieroču nēsāšanas tiesību atbalstītāji apgalvo, ka apšaude tikai norāda uz nepieciešamību bruņoties.

Daudzi cerēja, ka pēc slaktiņa Virdžīnijas universitātē amatpersonas vēlēsies mainīt ieroču kultūru ASV, taču tā nav noticis.

Pat pēc slaktiņa Kolumbainas vidusskolā 1999.gadā, kam sekoja emocionāla reakcija visās ASV, ieroču likumi nemainījās.

ASV aptuveni 40% mājsaimniecību ir ieroči, un daudzi konstitucionālās tiesības nēsāt ieroci uzskata par svētu lietu. Ietekmīgie ieroču industrijas lobētāji un ieroču nēsāšanas atbalstītāji vienmēr ir bloķējuši centienus pastiprināt ieroču kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!