Krievijas premjerministra pirmais vietnieks Sergejs Ivanovs svētdien apsūdzēja ASV "jauna Berlīnes mūra" celšanā ar plāniem izvietot Centrāleiropā savu pretraķešu aizsardzības sistēmu.
"Viņi mēģina panākt mūsu sadursmi ar Eiropu (...) lai radītu jaunu sadalošo līniju, jaunu Berlīnes mūri," intervijā Krievijas televīzijai teica Sergejs Ivanovs.

"Ir skaidrs, ka šo plānu turpināšana un īstenošana, izvietojot raķetes Polijā un radiolokatoru Čehijā, protams, radīs acīmredzamus draudus Krievijai."

Vašingtonas plāni izvietot pretraķešu vairogu, kura mērķis esot aizsargāties pret iespējamiem uzbrukumiem no Irānas vai Ziemeļkorejas, ir satricinājuši jau tā nestabilās Krievijas un ASV attiecības.

Krievija ierosinājusi veidot kopīgu pretraķešu aizsardzības sistēmu ar ASV un NATO līdzdalību kā alternatīvu Vašingtonas pašreizējam plānam, taču ASV amatpersonas izturas pret šo priekšlikumu piesardzīgi.

"Mēs ierosinām izveidot līdz 2020.gadam unificētu pretraķešu aizsardzības sistēmu visiem dalībniekiem ar vienādu piekļuvi sistēmas kontrolei," sacīja Ivanovs.

Viņš arī norādīja, ka Krievija un ASV septembrī vai oktobrī risinās sarunas par pretraķešu aizsardzību, kurās piedalīsies abu valstu aizsardzības ministri, ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!