Simtiem tūkstošu Irākas un Afganistānas karu veterānu pirmdien iesniedza tiesā kopīgu prasību pret ASV valdību par nepietiekamas medicīniskās un finansiālās palīdzības sniegšanu viņiem.
Viņi apsūdzējuši ASV Veterānu lietu departamentu (VA) par kara veterānu konstitucionālo tiesību pārkāpšanu, kuriem jāsakaras ar birokrātisku murgu, jo viņu prasības pēc pabalstiem un palīdzības var tikt izskatītas pat desmit gadus.

"Kavēšanās ir kļuvusi par nepārvaramu šķērsli, kas liedz daudziem veterāniem medicīnisko palīdzību un pabalstus," teikts Sanfrancisko tiesā iesniegtajā 11 lappušu biezajā prasībā.

Organizācija "The Veterans for Common Sense and Veterans United for Truth Inc." iesniegusi prasību "simtiem tūkstošu vīriešu un sieviešu vārdā, kuri guvuši smagus ievainojumus", apsūdzot departamentu, ka tā kompensāciju izskatīšanas sistēma ir sabrukusi.

"Milzīgais ievainoto karavīru pieplūdums, kas atgriežas no Irākas un Afganistānas, ir pārmācis VA novecojušās medicīniskās aprūpes un invaliditātes pabalstu sniegšanas sistēmas," teikts prasībā. "VA arhaiskās sistēmas ir strukturāli nepiemērotas pēctraumatiskā stresa (PTSD) problēmas risināšanai."

Veterāni apsūdz VA, ka tas apzināti krāpj ar PTSD sirgstošos, lai izvairītos no pabalstu maksāšanas.

"Ja vien netiks īstenoti sistemātiski un radikāli pasākumi, cena šiem veterāniem, viņu ģimenēm un mūsu nācijai būs neaprēķināma, kas ietvers sagrautas ģimenes, jaunu bez darba un pajumtes esošu veterānu paaudzi, paaugstinātu alkoholisma un narkomānijas līmeni," teikts prasībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!