Francijas bankai "Societe Generale" milzu zaudējumus nodarījušais brokeris Žeroms Kervjēls ir atzinis, ka noklusējis informāciju par saviem darījumiem, teikts Francijas policijas paziņojumā.
Kā jau ziņots, ceturtdien atklātībā nonāca informācija, ka atsevišķa brokera neveiksmīgu darījumu dēļ Francijas bankai "Societe Generale" nodarīti zaudējumi 4,9 miljardu eiro (3,4 miljardu latu) apmērā.

Šobrīd uzsākta lietas izmeklēšana un Kervjēls sestdien pats pieteicās policijā.

Savukārt piektdien policija pārmeklēja atlaistā bankas brokera, 31 gadu vecā Kervjēla dzīvokli un konfiscēja datoru.

"Societe Generale" pārstāvji norādīja, ka kāds bankas brokeris veicis krāpnieciskas darbības, veicot "slepenu tirdzniecību", un ievērojami pārsniedzis savas pilnvaras.

Kervjēls esot izmantojis savas zināšanas par bankas datorsistēmu, lai apslēptu savu darījumu aizvien pieaugošos zaudējumus. Viņš izmantojis neīstus vārdus un paroles.

Savukārt Kervjēla advokāti norāda, ka viņu klients "nav veicis negodīgas darbības".

"Viņš nepiesavinājās ne centu un neguva peļņu jebkādā veidā. Viņš tikai darīja savu darbu, cik labi vien spēja," norāda brokera advokāti.

Kervjēla aizstāvji arī uzskata, ka viņš tiekot padarīts par grēkāzi ar mērķi novērst sabiedrības uzmanību no pašas bankas apjomīgajiem zaudējumiem.

Savukārt "Societe Generale" pārstāvji uzskata, ka banka kļuvusi par Kervjēla darbību upuri.

Iepriekš tika ziņots, ka Kervjēls izmantoja savas zināšanas par bankas datorsistēmu, lai apslēptu savu darījumu aizvien pieaugošos zaudējumus. Viņš izmantojis neīstus vārdus un paroles.

"Šo krāpšanu veicis liels viltnieks, kuram izdevies apiet mūsu daudzos izsmalcinātos kontroles mehānismus, lai pastāvīgi slēptu savas darbības," intervijā Francijas radio paziņoja "Societe Generale" vadītājs Daniels Bitons.

"Societe Generale" atklāj, ka Kervjēls veicis darījumus aptuveni 50 miljardu eiro (35,1 miljarda latu) vērtībā un viņš, visticamāk, darbojies viens.

Tomēr šobrīd nav skaidrs, kā vienam brokerim izdevies veikt darījumus par summu, kas ievērojami pārsniedz "Societe Generale" pašreizējo tirgus vērtību.

"Es domāju, ka lielākā daļa cilvēku ir izbrīnīta par to, ka viens cilvēks varēja īstenot tik apjomīgus darījums, un ka tas netika pamanīts," notikušo komentēja Honkongas investīciju kompānijas "First State Investments" pārstāvis Mets Makīts.

"Societe Generale" uzsver, ka brokeris centies piesegt savus neveiksmīgos lēmumus, cerībā, ka situācija tirgū ievirzīsies viņam labvēlīgā gultnē un viņam izdosies atgūt zaudēto naudu.

Kervjēls esot izveidojis fiktīvus kontus, lai izskatītos, ka viņa īstenotie pirkšanas un pārdošanas darījumi ir līdzsvarā, un savas rīcības pamatošanai viņš viltojis dokumentus.

Eksperti pauž izbrīnu par šādu skaidrojumu, jo šobrīd viss liecina par to, ka relatīvi zemā amatā esošais Kervjēls nav centies gūt personīgu labumu.

Tomēr brokera rīcības motīvi šobrīd nav līdz galam skaidri.

Makīts pat izsaka pieņēmumu, ka Kervjēls bijis aizvainots vai jutis nepatiku pret saviem darba devējiem un tādējādi vēlējies bankai nodarīt zaudējumus. Vai tieši otrādi, viņš vēlējies izrādīties, gūstot milzīgu peļņu savu priekšnieku acu priekšā.

"Ļoti iespējams arī, ka viņš varētu tikt padarīts par grēkāzi bankā sistemātiski notiekošiem procesiem. Es domāju, ka šajā lietā tuvākajā laikā vēl kaut kas atklāsies," piebilst Makīts.

Šādam viedoklim piekrīt arī citi eksperti.

"Tas ir neizprotami. Tas ir neticami, ka tā varēja notikt, un es vēlos zināt kā [tas bija iespējams]. Pat nelieli darījumi nevar palikt nemanīti ilgāk par dažām dienām... Tas nav jautājums par brokera darbības metodēm. Viņš nav darbojies viens," norādīja kādas Dienvidkorejas bankas pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

Šādu teoriju daļēji apstiprina arī atklātībā nonākusī informācija, ka neilgi pirms skandāla izcelšanās, kāds "Societe Generale" valdes loceklis pārdevis sev piederošās bankas akcijas 85,7 miljonu eiro (60,2 miljonu latu) vērtībā.

Kā jau ziņots, ka "Societe Generale" 17.janvāra vakarā atklājot Kervjēla radītos zaudējumus, 48 stundu laikā veikusi dramatisku savu aktīvu pārdošanu pirms par zaudējumiem tika paziņots publiski.

Francijas bankām tuvi avoti ziņo, ka 21. un 22.janvārī "Societe Generale" pārdevusi vairāk nekā miljonu biržas indeksa "Eurostoxx" darījumus nākotnē. Pārdoto līgumu summa veidojusi no 20 līdz 70 miljardiem eiro (14,1 līdz 49,2 miljardiem latu).

Saistībā ar šo informāciju kāds Francijas advokāts, kas pārstāv aptuveni simts mazos "Societe Generale" akcionārus, pirmdien paziņa, ka viņš sūdz banku tiesā.

Advokāts banku apsūdz krāpnieciskās darbībās uzsverot, ka bankai vajadzēja informēt tirgu par apjomīgajiem zaudējumiem, pirms tā uzsāka uzsāka apjomīgo nākotnes darījumu pārdošanu.

Tāpat advokāts iesniedzis atsevišķu sūdzību par "Societe Generale" valdes locekļu īstenoto bankas akciju pārdošanu.

Viņš uzskata, ka banka manipulējusi ar tirgu.

Tajā pat laikā, komentējot Kervjēla lomu "Societe Generale" skārušajā skandālā, viņa paziņas un radinieki viņu raksturo kā kautrīgu un apdomīgu personu, kura aizraujas ar džudo un burāšanu.

Kervjēla tante aģentūrai AFP pauda viedokli, ka ar viņas radinieku kāds "noteikti ir manipulējis".

"Viņi [Kervjēli] ir godīga ģimene, kam nav par ko kaunēties. Jaunais cilvēks [Kervjēls] vienmēr ir bijis nopietns un atturīgs. Es uzskatu, ka [šajā lietā vairāk] vajadzētu lūkoties uz viņa priekšniekiem un darba devējiem," paziņoja Kervjēla tante.

Arī daļa Francijas sabiedrības, kura ar aizdomām noraugās uz finanšu tirgu globalizācijas procesiem, pauž savu atbalstu Kervjēlam uzskatot viņu par varoni, kas cīnās pret sistēmu.

Bankai "Societe Generale" Žeroms Kervjēls ir "blēdis, krāpnieks un terorists", bet daudzi citi uzskata, ka viņš tiek padarīts par grēkāzi, kura darbības ir atklājušas globālās finanšu sistēmas necilvēcīgo alkatību, norāda Kervjēla aizstāvji.

Nesen izveidotajā Kervjēla fanu klubā "Jerome Kerviel FanClub" uz pirmdienu bija 1060 biedri, savukārt viņa atbalstītāju skaits interneta sociālajā tīklā "Facebook" pārsniedz 1500 lietotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!