Krievijas izlūkdienestam pakļautā "Austrumu" specvienības bataljona komandieris Sulims Jamadajevs intervijā radiostacijai "Eho Moskvi" asi kritizēja Čečenijas prezidentu Ramzanu Kadirovu un viņa spēkus.
Kadirova kontrolētā milicija pamatā sastāv no amnestētiem kaujiniekiem, kas ir gatavi kuru katri brīdi no jauna atgriezties kalnos un karot pret Krievijas spēkiem, apgalvoja Jamadajevs.

Pašus miličus viņš nodēvēja par "šaitaniem", norādot, ka liela daļa no viņiem Krievijā ir izsludināti meklēšanā par pastrādātajiem noziegumiem.

Jamadajevs atgādināja, ka viņa "Austrumu" bataljons nav pakļauts Kadirovam, bet gan Krievijas armijas virspavēlniekam Vladimiram Putinam.

Tajā pašā laikā Kadirovs vietējā televīzijā paziņoja, ka daļa Jamadajeva spēku padevušies viņa spēkiem, lūdzot viņus uzņemt savās rindās. Jamadajevs šīs ziņas noliedza.

Pēdējā nedēļā Čečenijā saasinājušās attiecības starp Kadirovu un Jamadajevu, kaut arī nav skaidru ziņu par notiekošo nemierīgajā republikā un Krievijas preses sniegtā informācija ir samērā pretrunīga, oficiālajiem medijiem izvairoties pieminēt nesaskaņas.

Kā Rietumu ziņu aģentūrām vēstīja vietējie iedzīvotāji, pirmdien Gudermesas pilsētā starp Kadirova un Jamadajeva spēkiem izcēlās apšaude, kurā bojā gāja vismaz 18 cilvēki.

Apšaude izcēlusies pēc Kadirova un Jamadajeva spēku automašīnu konvoju sadursmes, jo neviena no pusēm nevēlējusies dod ceļu pretī braucošajām automašīnām.

Čečenijas amatpersonas apgalvo, ka apšaudē bojā gājuši divi cilvēki, bet Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nesaskaņās vispār neviens nav cietis.

Otrdien Čečenijas Iekšlietu ministrija pieprasīja, lai Jamadajeva ģimene izdot Sulima jaunāko brāli Bardrudi, kura vadītā karavīru vienība piedalījās apšaudē.

Kadirovs pilsētā ievedis lielu daudzumu savu spēku, kas aplenkuši Jamadajeva ģimenes māju un "Austrumu" bataljona bāzi.

Trešdien Kadirovs Jamadajevu brāļus apsūdzēja dažādos noziegumos un pieprasīja saukt viņus tiesas priekšā.

Tikmēr Krievijas mediji ziņo, ka Jamadajeva un Kadirova nesaskaņu risināšanā iesaistījies Krievijas Federālais soda izpildes dienests.

Gan Kadirova, gan Jamadajeva ģimenes dzīvo Gudermesā, un viņu abu vidū jau sen valda nesaskaņas par to, kurš kontrolē pilsētu.

Jamadajeva kontrolētais bataljons neatrodas Kadirova tiešā pakļautībā, bet Krievijas Galvenās izlūkdienesta pārvaldes (GRU) kontrolē.

Jamadajevu brāļi - pavisam pieci - nāk no Benoi teipa (klana), kas ir viens no ietekmīgākajiem un senākajiem klaniem Čečenijā. Benoi klans faktiski kontrolē Gudermesu, kas ir otrā lielākā pilsēta Čečenijā.

Dudajeva un Mashadova valdīšanas laikā divi no Jamadajevu brāļiem, kā brigādes ģenerāļi, karoja pret Krievijas spēkiem. 1999.gadā klans nolēma atbalstīt Krievijas izraudzīto Čečenijas prezidentu Ahmadu Kadirovu un bez kaujas atdeva Gudermesu federālajiem spēkiem, lai pasargātu pilsētu no iznīcības.

Kadirovs kontrolē Čečenijas Iekšlietu ministrijai pakļautās "Ziemeļu" un "Dienvidu" specvienības, elitāro vienību "Ņeftepolk", kas aizsargā naftas infrastruktūru, arī viņam ir savu personīgo kaujinieku vienība.

Savukārt Sulims Jamadajeva vada aptuveni 1000 karavīru lielu "Austrumu" specvienības bataljonu, kas atrodas Krievijas Galvenās izlūkdienesta pārvaldes (GRU) kontrolē.

GRU pakļautībā atrodas arī Saīda Madomeda Kakijeva "Rietumu" bataljons, kurā ietilpst aptuveni 900 īpašo uzdevumu karavīri. Atšķirībā no Kadirova un Jamadajeva spēkiem, Kakijevs un viņa vīri Čečenijas karos cīnījās Krievijas pusē.

Jamadajeva, Kakijeva un Kadirova starpā valda naidīgas attiecības, ne reizi vien iesaistoties vardarbīgās cīņās par militāro kontroli valstī.

Cilvēktiesību organizācijas šos spēkus neskaitāmas reizes apsūdzējušas nelikumīgās akcijās pret civiliedzīvotājiem, spīdzināšanās un cilvēku nolaupīšanās, lai izvilinātu no paslēptuvēm čečenu kaujiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!