Otrdien Vācijas galvaspilsētas Berlīnes Tīrgartena parkā iepretim holokausta upuru memoriālam tika atklāts piemineklis Vācijas nacionālsociālistiskā režīma vajāto geju un lesbiešu piemiņai. Šī režīma valdīšanas laikā par viendzimuma attiecībām tika notiesāti vairāk nekā 50000 homoseksuāļu, bet ap 7000 tika nogalināti koncentrācijas nometnēs, informē biedrības "LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka"".

Pieminekļa atklāšanā piedalījās Berlīnes kultūras valsts ministrs Brends Neimanis un Berlīnes birģermeistars Klauss Vovereits, ar kura iniciatīvu tapis šis piemineklis.

Pieminekļa atklāšanā ar runu Starptautiskās lesbiešu un geju organizācijas ILGA vārdā uzstājās arī Mozaīkas valdes priekšsēdētāja un ILGA Europe valdes locekle Linda Freimane, izsakot atzinību par daudzās Eiropas valstīs panākto lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu tiesību jomā, bet tajā pat laikā vēršot Eiropas uzmanību uz situāciju jaunajās ES dalībvalstīs, kā arī citās pasaules valstīs, kur joprojām rupji tiek pārkāptas LGBT personu cilvēktiesības.

Pieminekli veidojis dāņu un norvēģu mākslinieku pāris Mihaels Elmgrēns un Ingars Dragsets, 3,6 x 1,9 metru lielā betona paralēlskaldnī izveidojot logu, kurā tiek demonstrēta pusotru minūti gara filma - divu vīriešu skūpsts. Paredzēts, ka ik pēc diviem gadiem filma tiks mainīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!