Piektdien Taipejā nolaidās lidmašīna, kas veica pirmo regulāro reisu starp kontinentālo Ķīnu un Taivānu gandrīz 60 gadu laikā.

Kompānijas "China Southern Airlines" lidmašīnā 258 pasažieru vidū bija 100 cilvēku ķīniešu tūristu grupa.

Šis čārterreiss ir pirmais, kopš Taivānas atdalīšanās no Ķīnas 1949. gadā pēc pilsoņu kara beigām.

"Šis ir svēts brīdis. Taivānas šauruma abas puses ir kā vienas ģimenes locekles. Pārlidot šaurumu uz Taivānu ir kā atgriezties mājās," pēc nolaišanās teica kompānijas priekšsēdētājs Liu Šaojuns.

Līdz ar tūristu grupu Taivānā ieradās Ķīnas un Taivānas darījumu cilvēki, studenti un citi ceļotāji.

"Es gaidīju brīdi, kad varēšu apmeklēt Taivānu - Bagātību salu - un mans sapnis beidzot ir piepildījies. Es biju pārāk satraukts, lai gulētu pagājušajā naktī," aģentūrai "Siņhua" teica tūrists Ši Anvejs.

Piektdien no Pekinas, Šanhajas, Guandžou un vēl divām pilsētām uz Taivānu dosies vairāk nekā 700 Ķīnas pilsoņu. Tikmēr no Taojuaņas ar kompānijas "China Airlines" lidmašīnu uz Šanhaju devās 297 taivāniešu tūristu. Vēl astoņi reisi no dažādām Taivānas lidostām piektdien izlidos uz Pekinu, Guandžou un Sjameņu.

Taivāna aizliedza tiešus tirdznieciskos un transporta sakarus pēc atdalīšanās no komunistiskās Ķīnas, taču prezidenta Ma Jinjeu ievēlēšana Taivānas prezidenta amatā pavēra durvis siltākām attiecībām.

Abas puses pagājušajā mēnesī sarīkoja tiešas sarunas, kurās tika panākta vienošanās par avioreisiem, tādējādi darot galu pasažieru neērtībām, pārsēžoties Honkongā vai citās pilsētās, lai nokļūtu Taivānā.

Ik nedēļu no piektdienas līdz pirmdienai plānoti 36 reisi abos virzienos. Tie savienos sešas Taivānas lidostas ar piecām lidostām kontinentālajā Ķīnā. Tas palielinās ķīniešu tūristu skaitu līdz 3000 dienā un būs stimuls Taivānas kūtrajai ekonomikai.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu, ar kuru jāapvienojas - nepieciešamības gadījumā pat ar spēku. Taču pēdējos mēnešos Pekinas un Taipejas attiecības ir manāmi uzlabojušās.

Taivānas bankas tagad var mainīt Ķīnas valūtu, ir mazinājušies ierobežojumi Taivānas investīcijām kontinentālajā daļā un uz salas sākuši strādāt daži Ķīnas mediji, kuriem iepriekš tas bija liegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!