Zinātnes pasaule gatavojas trešdien paredzētajam Eiropas Kodolpētījumu organizācijas jeb CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) Lielā hadronu paātrinātāja iedarbināšanai, ar ko pētnieki saista cerības par vēl neizzinātu Visuma noslēpumu izdibināšanu.
Tuvojoties eksperimenta dienai, cilvēki internetā pauduši satraukumu, ka tā gaitā atbrīvosies tik spēcīgas enerģijas, kas varētu radīt nekontrolējamu melno caurumu, kurš iesūktu sevī visu planētu. Projektā iesaistītie zinātnieki pēdējā laikā saņem tālruņa zvanus un elektroniskā pasta vēstules, kurās viņi aicināti nesākt eksperimentu vai pat apsūdzēti mēģinājumā iznīcināt zemeslodi.

Tomēr Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) fiziķi noraida bažas, ka eksperiments izraisīs pasaules galu.

Eksperti norāda, ka paātrinātājs faktiski atkārtos daļiņu sadursmes, kas jau neskaitāmas reizes norisinājušās dabā, Zemei virzoties caur kosmiskā starojuma plūsmām.

"Pati daba uz Zemes jau veikusi eksperimentus, kas līdzvērtīgi simttūkstoš mūsu programmām, tomēr planēta joprojām pastāv," teikts dokumentā.

Eiropas Kodolpētījumu organizācija tika lūgusi zinātniekus no jauna izvērtēt 2003. gadā veiktās paātrinātāja drošības ekspertīzes atzinumus, kuros projektam jau tika dota zaļā gaisma. Arī iepriekšējo izvērtējumu veica CERN speciālisti.

27 kilometrus garajā gredzenveida tunelī, kas 19 gadus būvēts kalnos zem Šveices un Francijas robežas 175 metru dziļumā, radīti apstākļi, lai gandrīz ar gaismas ātrumu raidītu vienu otram pretī ūdeņraža protonus un novērotu to sadursmi.

Eksperiments sāksies pulksten 9:30 pēc Šveices laika (10:30 pēc Latvijas laika). Eksperimentu no virszemes uzraudzīs zinātnieku komanda ar 3000 datoru palīdzību.

Pētījumā iegūtie dati tiks nosūtīti virknei institūtu un universitāšu visā pasaulē, lai zinātnieki kopīgiem spēkiem tos izanalizētu.

Pētnieki cer, ka ar Lielā hadronu paātrinātāja palīdzību viņi varēs gūt priekšstatu par to, kas noticis sekundes triljono daļu pēc Lielā sprādziena, un veiksmes gadījumā rast atbildes uz dažiem no fizikas pamatjautājumiem, kas attiecas, piemēram, uz masas dabu vai citu dimensiju esamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!