Bijušais Izraēlas armijas ģenerālštāba priekšnieks Moše Jaalons svētdien paziņoja, ka Irāna apdraud Rietumus tāpat kā savulaik Ādolfs Hitlers, un ja ekonomiskās un politiskās sankcijas neizdosies, tad karš būs neizbēgams.
"Šodien Rietumi saskaras tādu pašu situāciju, izlēmības trūkumu drauda priekšā, kurš nav mazāks par Hitlera radīto draudu 1939. gadā," armijas radio pavēstīja Jaalons. "Mēs joprojām varam apstādināt Irānu ar politiskiem un ekonomiskiem līdzekļiem, taču ja mēs to neizdarīsim, tad militāra konfrontācija ir neizbēgama."


Izraēla, kurai vienīgajai šajā reģionā varētu būt atomieroči, uzskata Irānu par galveno stratēģisko draudu tās kodolprogrammas dēļ. Turklāt augsta ranga Irānas līderi vairākkārt prognozējuši ebreju valsts bojāeju.


Izraēlai un ASV ir aizdomas, ka Irānas kodolprogramma ir vērsta uz atombumbas izstrādi, ko Teherāna gan kategoriski noliedz un apgalvo, ka tās kodolprogramma esot paredzēta vienīgi civiliem mērķiem.


Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts izteicies, ka Irāna varētu iegūt kodolieroci līdz 2009. gada beigām, bet tas izraisījis minējumus, ka Izraēla varētu mēģināt izjaukt šos plānus ar militāra trieciena palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!