Jūras ledus kušanas dēļ rudens sezonas temperatūra Arktikā sasniegusi rekordaugstu līmeni, ziņo BBC, atsaucoties uz ceturtdien ASV dabas pētniecības aģentūras izplatīto ziņojumu.

ASV Nacionālās Okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) ikgadējā ziņojumā teikts, ka Arktikā rudens sezonas temperatūra par pieciem grādiem pēc Celsija pārsniedz normu. Izkūstot ledājiem, saule sasilda okeānu, un rezultātā arvien vairāk palielinās gaisa temperatūra. Eksperti norāda, ka tas postoši ietekmē vietējo ekosistēmu, kā arī uzskatāmi atspoguļo globālās sasilšanas tendences.  

Šīs "klimata izmaiņas parāda, ka dažādu cēloņu izraisītais domino efekts Arktikā darbojas izteiktāk nekā citos reģionos," norāda NOAA Klusā okeāna Jūras vides laboratorijas okeanogrāfs Džeimss Overlends, kas turienes unikālo ekosistēmu raksturo kā īpaši jūtīgu.   

Pēc pagājušajā mēnesī publiskotās Kolorado universitātes Nacionālā sniega un ledus datu centra informācijas, šogad Arktikas ledus platības samazināšanās par 9% pārsniedza 2007. gada rekordlīmeni, kas fiksēts trīsdesmit gadu laika posmā.

Dabas pētnieki brīdina, ka ledus strauji izkūst arī Grenlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!