Organizācija VLOS, kas pārstāv Nīderlandes "maģisko sēņu" tirgotājus un vērsās tiesā, apstrīdot valdības lēmumu no pirmdienas aizliegt halucinogēno sēņu pārdošanu, piektdien prāvā cieta sakāvi.

"Tiesnesis izlēma aizliegumu atstāt negrozītu," pēc Hāgas apgabala tiesas sprieduma pasludināšanas aģentūrai AFP pavēstīja VLOS pārstāvis Pauls van Ojens. "Tās mums ir sliktas ziņas. Mēs esam ļoti vīlušies."

VLOS, kas apvieno vairāk nekā 50 biedrus, drīzumā organizēs sēdi, lai lemtu, vai iesniegt apelāciju.

"Mēs esam pārliecināti, ka mums ir spēcīgi argumenti. Lai attaisnotu šo aizliegumu, ministram jāpierāda, ka sēnes rada apdraudējumu sabiedrības veselībai. Viņš to izdarīt nav spējis," norādīja Ojens.

Tikmēr veselības aizsardzības ministrija paziņojusi, ka spriedumu komentēs tikai pēc iepazīšanās ar tā tekstu.

Veselības aizsardzības ministra Aba Klinka ierosinātais un parlamenta apstiprinātais aizliegums stāsies spēkā pirmdien. Tas nosaka, ka no 1.decembra aizliegta tā saukto maģisko sēņu kultivēšana un to pārdošana svaigā veidā. Kaltētu halucinogēno sēņu pārdošana bija aizliegta jau iepriekš.

Klinks ir pārliecināts, ka šīs sēnes, kuras līdz šim Nīderlandē atklāti tirgoja īpašos veikaliņos, "var novest pie neparedzamas un riskantas uzvedības".
2007.gada martā pēc "maģisko sēņu" lietošanas mira kāda 17 gadus veca francūziete, kura Nīderlandes galvaspilsētā nolēca no tilta. Lai gan oficiāli nav konstatēta saikne starp viņas nāvi un narkotiku lietošanu, šis gadījums valstī izraisīja plašas diskusijas par risku, kādu rada halucinogēno sēņu lietošana, un parlamenta vairākums pieprasīja pilnīgu šo narkotiku aizliegumu.

Maijā publicētajā Amsterdamas veselības aizsardzības iestāžu ziņojumā konstatēts, ka pagājušajā gadā 92% nelaimes gadījumu Nīderlandes galvaspilsētā, kas saistīti ar maģisko sēņu lietošanu, bijuši iejaukti ārvalstu tūristi.

Tajā pašā laikā citā ziņojumā, kas tika publicēts 2007.gada janvārī, tika konstatēts, ka 2005.gadā fiksēti 2050 ar alkohola lietošanu saistīti incidenti, kamēr ar halucinogēno sēņu lietošanu saistīto incidentu skaits sasniedzis tikai 70.

Ministrija sastādījusi sarakstu ar 186 sēņu sugām, kas būs aizliegtas no 1.decembra. Sagaidāms, ka saraksts vēl tiks papildināts.
Sēņu kultivācijas un lietošanas aizliegums nozīmē to, ka tiks slēgti arī veikaliņi, kas tās tirgo.

Saskaņā ar VLOS datiem Nīderlandē šobrīd ir seši sēņu audzētāji un 180 veikaliņi, kas tās tirgo. Kopumā šajā nozarē nodarbināti vairāki simti cilvēku, un tās gada apgrozījums sasniedz 15 līdz 20 miljonus eiro (10,5 līdz 14 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!