Prezidents Dmitrijs Medvedevs atzinis, ka Krievijā joprojām trūkst vairāku "elementāru" cilvēktiesību, svētdien paziņoja Kremlis, atbildot uz rietumos izskanējušo kritiku.
"Ir elementāras tiesības, kurās mums diemžēl nav veicies," viņš teica intervijā Spānijas medijiem, kuras pilnu tekstu publicējis Kremlis.

"Ar to es domāju cilvēka aizsardzību pret noziegumu, pret iejaukšanos viņa personīgajā dzīvē, mantas aizsardzību," viņš piebilda.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas cerēja, ka Medvedevs, kurš pēc profesijas ir jurists, reformēs valsts tiesu sistēmu pēc tam, kad aktīvisti sūdzējās par tiesību pārkāpumiem viņa priekšteča premjerministra Vladimira Putina valdīšanas laikā.

Viņa komentārs izskanēja dažas dienas pirms nākamnedēļ gaidāmās prāvas, kurā tiks izvirzītas jaunas apsūdzības notiesātajam naftas magnātam Mihailam Hodorkovskim un kuru komentētāji uzskata par pārbaudi, kas liecinās, vai varas iestādes ir mīkstinājušas savu attieksmi pret oponentiem.

Citā plašu ievērību guvušajā prāvā pagājušajā mēnesī tiesa attaisnoja četrus vīriešus, kuri tika apsūdzēti par līdzdalību Putinu kritizējušās žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā.

Medvedevs teica, ka viņš kā valsts vadītājs nekomentēs tiesas rīcību šajā prāvā. "Taču es varu sacīt vienu - izmeklēšanas iestādēm jāsāk strādāt apstākļos, kuros ir zvērināto žūrija," viņš teica.

Prezidents arī norādīja, ka viņš regulāri tiksies ar cilvēktiesību padomi, kuru izveidojuši nevalstisko organizāciju aktīvisti. "'Esmu pārliecināts, ka tajā tiks sacītas valstij nepatīkamas lietas."

Tomēr viņš teica, ka uz viņu "atstājis iespaidu" Krievijas progress tiesību jomā kopš Padomju Savienības sabrukuma.

"Pirms vairākiem desmitiem gadu pat uzdot šādu jautājumu būtu bijis smieklīgi - kādas cilvēktiesības varēja būt Padomju Savienībā?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!