Gada laikā Kiprā nelikumīgi ar slazdiem notverts un nogalināts vairāk nekā miljons migrējošo putnu, kuri valstī tiek uzskatīti par delikatesēm, otrdien paziņoja vides aizsardzības organizācija "Birdlife Cyprus".

Organizācijas no 2008. gada marta līdz 2009. gada februārim veiktais pētījums parādīja, ka ar tīkliem un lipīgām nūjām notverts un nogalināts vairāk nekā 1,1 miljons putnu un tas ir augstākais rādītājs piecos gados.

Melngalvas ķauķi un dziedātājstrazdi Kiprā tiek uzskatīti par delikatesēm un restorānos maksā piecus eiro, tāpēc to ķeršana ir ienesīga nodarbošanās.

Kā pavēstīja "Birdlife Cyprus" direktors Martins Hellikars, ir nepieciešams vērsties pret restorāniem, lai nepieļautu 90. gadu situācijas atgriešanos Kiprā, kad tika nogalināti līdz desmit miljoniem putnu.

Pirms Kipras pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) 2004. gada maijā pret putnu ķērājiem un restorāniem tika izvērsta vērienīga kampaņa, taču tagad valdībai esot zudusi politiskā griba cīnīties ar putnu nelikumīgo iznīcināšanu, norāda vides aizstāvji.

Ziemas laikā Kiprā apmetas miljoniem putnu, glābjoties no aukstā ziemeļu klimata. Tiek lēsts, ka Kipras nelikumīgajos tīklos nonāk aptuveni 57 putnu sugas, kuras ir apdraudētas vai kurām ir nepieciešama aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!