Parlamenta vēlēšanās Melnkalnē noslēdzās ar pārliecinošu valdošās koalīcijas uzvaru, kura iestājas par valsts tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO, pirmdien vēsta BBC.

Pēc sākotnējiem datiem, valdošais bloks Melnkalnes premjerministra Milo Džukanoviča vadībā ieguvis vairāk par 50% vēlētāju balsu.

Tikmēr galvenā opozīcijā esošā Sociālistiskā tautas partija, kura aizstāv attiecību paplašināšanu ar Serbiju, saskaņā ar prognozēm, savākusi 16% balsu.

„Šī uzvara ir sevišķi svarīga, jo tā notiek laikā, kad paātrinās mūsu Eiropas integrācija, bet Melnkalnes demokrātija kļūst vairāk nobriedusi," paziņoja viens no valdošās Demokrātiskās sociālistu partijas līderiem Predrags Sekuličs.

Savukārt opozīcijas pārstāvji savu neveiksmi skaidrojuši ar to, ka balsojums noticis laikā, kad Melnkalne vēl nav pilnībā izjutusi pasaules finanšu krīzes sekas.

Šīs bija pirmstermiņa vēlēšanas, jo valdība paziņojusi, ka tai nepieciešams vēlētāju atbalsts ekonomisko reformu programmas īstenošanai.

Kopš 2006. gada, kad Melnkalne paziņojusi par neatkarību no Serbijas, tās ekonomika strauji augusi.

Tomēr, pēc ekspertu viedokļa, šogad šo valsti, kas ir sevišķi atkarīga no tūrisma industrijas, var skart recesija.

Par Melnkalnes līderi Džukovičs kļuvis 1991. gadā. Kopš tā laika viņš vairākkārt ieņēmis premjerministra un prezidenta posteņus. Oponenti Džukoviča administrāciju apsūdzējuši korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!