ASV prezidents Baraks Obama, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, paziņojis, ka abu valstu attiecības vairākās jomās var veiksmīgi sākties no jauna, ziņo BBC.

“Es ceru, ka tās tikšanās, kuras jau notikušās un kuras vēl notiks šogad, nāks par labu abām mūsu valstīm,” paziņojis Obama. Šajā ziņā Obama arī kritizējis savu priekšteča Džordža Buša administrāciju, kas nebija pietiekami strādājusi, lai uzlabotu abu lielvalstu attiecības.

“Ja mēs nopietni pieejam nepieciešamībai atjaunot mūsu attiecības, tad mums jātiek vaļā no problemātiskiem aktīviem, kurus esam mantojuši no pēdējiem gadiem,” paziņojis Lavrovs.

BBC arī norāda, ka tikšanās ar Lavrovu nav ierasta lieta, jo pēc diplomātiskā protokola prezidenti tiekas ar valstu vadītājiem, nevis ministriem. Vašingtonas analītiķi atzīmē, ka ar šādu soli Baltais nams vēlējies parādīt, cik svarīgs tam ir dialogs ar Krieviju, ņemot vērā domstarpības vairākos jautājumos, piemēram, par situāciju Kaukāzā, kā arī NATO un Krievijas sarežģītām attiecībām.

Pirms tikšanās ar Obamu, Lavrovs ticies ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, un abas puses paziņojušas, ka strādā pie valstu vadītāju dotā uzdevuma – uzlabot abu valstu attiecības.

Puses kārtējo reizi apspriedušas līguma projektu par stratēģisko ieroču samazināšanu, pretraķešu aizsardzības projekta problēmas, situāciju Irānā, Afganistānā un Ziemeļkorejā, kā arī cīņu pret Somālijas pirātiem.

Pēc tikšanās ar valsts sekretāri Lavrovs paziņojis, ka pusēm ir dažādi viedokļi par situāciju Dienvidkaukāzā, bet abas puses ir vienisprātis, ka ir jādara viss iespējamais, lai reģionā panāktu stabilitāti.

Arī Klintone atzinusi, ka domstarpības dažos jautājumos nenozīmē, ka ir jāpārtrauc dialogs arī par citiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!