Eiropas Savienības (ES) starptautiskās komisijas ekspertu vairākums Dienvidosetijas konflikta apstākļu izmeklēšanai uzskata, ka pie konflikta izraisīšanas vainojams Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, trešdien vēsta "RIA Novosti".

Šāda informācija atrodama konfidenciālos komisijas dokumentos, kuri nonāca Vācijas žurnāla "Spiegel" rīcībā.

"Komisijas konfidenciālie dokumenti, kuri nonāca "Spiegel" rīcībā, norāda, ka komisijas locekļi, tāpat kā starptautiskā kopiena, uzskata par sarežģītu vainīgo atrašanu kara izraisīšanā. Tomēr vairākums komisijas locekļu sliecas domāt, ka karu uzsāka Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, 7. augustā uzbrūkot Dienvidosetijai," raksta žurnāls.

Izmeklēšanas komisiju vada Šveices diplomāts, speciālists Kaukāza lietās Haidi Taljavini. Kā norāda "Spiegel", fakti, kas ir Taljavini rīcībā, atspēko Saakašvili apgalvojumus par to, ka viņa valsts kļuvusi par nevainīgu "Krievijas agresijas" upuri.

Eksperti arī neesot atraduši pierādījumus Saakašvili pērn izteiktajiem apgalvojumiem, ka 7. augustā 150 Krievijas tanku kolonna ienāca Dienvidosetijā. Pēc ekspertu datiem, Krievijas armija teritorijā ienākusi tikai 8. augustā. Komisija norāda, ka 7. augusta rītā Saakašvili savukārt izvietojis pie Dienvidosetijas robežas 12 000 karavīru un 75 tankus.

Daži komisijas locekļi gan pauž citu viedokli, norādot, ka Maskavas "agresija" patiešām notikusi, tāpat kā "cilvēktiesību pārkāpumi" no Krievijas puses.

Vācu žurnāls vēsta, ka Taljavini tagad jāsagatavo gala atskaite par izmeklēšanas rezultātiem, kas jūnija beigās jāiesniedz ES Ministru padomē.

Komisija pagājušā gada augusta notikumu izmeklēšanai Dienvidosetijā darbu sāka pērn decembrī, lai nodrošinātu objektīvu skaidrojumu konflikta izcelšanās iemesliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!