Vācu valoda oficiāli papildināta ar aptuveni 5000 jauniem vārdiem, no kuriem daļa aizgūta no angļu valodas, bet daļa radusies ekonomiskās krīzes iespaidā.

Jaunie vārdi iekļauti Vācijas oficiālās vārdnīcas "Duden" jaunākajā izdevumā, kur atrodami aptuveni 135 000 vārdu.

Daži no vārdiem pilnībā aizgūti no angļu valodas, tostarp "eine After-Show-Party" (ballīte pēc izklaides pasākuma), "eine No-Go Area" (nepiederošiem ieeja aizliegta) un "der Babyblues" (pēcdzemdību depresija).

Pie mazliet vāciskotas versijas tikuši mikrobloga vietnes "Twitter" lietotāji, kas tagad nodarbojas ar "twittern" (tviterošanu).

Daudzu jauno vārdu rašanos iedvesmojusi globālā finanšu krīze - "Kreditklemme" (kreditēšanas krīze), "Konjunkturpaket" (ekonomikas stimulēšanas pakete) un "Abwrackpraemie" (automašīnas nomaiņas piemaksa).

Atspoguļojot Vācijas multietniskās tradīcijas, vārdnīcā nonācis arī "Ehrenmord" (tuvinieka nogalināšana, aizstāvot ģimenes godu).

Starp jaunvārdiem arī atrodami grūti izburtojami gari vārdi, ar ko slavena vācu valoda. Starp tādiem ir vārds ar 23 burtiem - "Vorratsdatenspeicherung", kas nozīmē - telekomunikāciju datu uzkrāšana.

Pirmā "Duden" vārdnīca tika izdota 1880.gadā, kas tajā ietilpa tikai 27 000 vārdu.LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!