Foto: AFP/Scanpix
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs iesiedz Valsts domē likumprojektu par grozījumiem valsts aizsardzības likumā, kas attiecas uz bruņoto spēku pielietošanas kārtību ārpus nacionālās teritorijas, vēsta BBC.

Grozījumi paredz "izveidot tiesisko mehānismu, kas nodrošina valsts valdītājam iespēju operatīvi izmantot Krievijas bruņoto spēku vienības ārpus valsts teritorijas". Paredzēts, ka prezidents iegūs pilnvaras pieņemt lēmumus par karaspēka pielietošanu ārvalstīs, lai "atvairītu uzbrukumus Krievijas armijai, kas dislocēta ārzemēs, atvairītu vai novērstu agresiju pret citu valsti, aizsargātu Krievijas pilsoņus, cīnītos ar pirātismu un nodrošinātu kuģošanas drošību".

Iepriekš šādu lēmumu pieņemšanai bija nepieciešama Federācijas padomes piekrišana.

Medvedevs šādu grozījumu nepieciešamību pamatoja ar "pērnā gada notikumiem". Pēc viņa vārdiem, "mums ļoti negribētos, lai šie notikumi atkārtotos, taču jābūt precīzai reglamentācijai".

Gruzijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Zurabs Kačkačišvili Medvedeva iniciatīvu jau nosauca par mēģinājumu "ievietot tiesiskajos rāmjos pagājušajā gadā īstenoto agresiju pret Gruziju".

Jāatzīmē, ka arī ASV likumos atrunātas prezidenta pilnvaras patstāvīgi izdot rīkojumu par amerikāņu karaspēka pielietošanu ārvalstīs, lai atvairītu uzbrukumus valsts teritorijai vai ASV armijai un pilsoņiem ārzemēs. Tomēr ASV prezidentam attiecīgs lēmums 48 stundu laikā jāpamato Kongresā un 60 diennakšu laikā jāiegūst likumdevēju atbalsts operācijas turpināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!