Foto: stock.xchng
Sajānu-Šušenskas hidroelektrostacijā (HES) uz Jenisejas upes Sibīrijā pirmdien notikusi avārijā, vēsta Krievijas mediji.

Pēc pēdējiem datiem, dzīvību zaudējuši desmit un ievainojumus guvuši vēl 14 cilvēki. Krievijas prokuratūras Izmeklēšanas komiteja ziņo par 54, bet Ārkārtas situāciju ministrija - par 68 pazudušiem bez vēsts.

Pēc amatpersonu teiktā, kopumā avārijas brīdī stacijā atradušies 68 cilvēki.
Sākotnēji tika informēts, ka avārija stacijā notikusi hidroagregāta remonta laikā, mašīnu zālē ieplūdis ūdens. Ūdens ieplūšanu mašīnu zālē izdevies apturēt aptuveni 40 minūtes pēc avārijas. Vēlāk izmeklētāji konstatējuši, ka uzsprādzis esot eļļas transformators. Pa Jeņisejas upi avārijas dēļ jau sācis izplatīties liels eļļas plankums.

Negadījuma dēļ traucēta enerģijas padeve Sibīrijas alumīnija rūpnīcām. Uzņēmuma "Rusgidro" pārstāvji apgalvo, ka aizsprosta sabrukuma draudu nav, un pašas HES centrālā daļa nav cietusi.

Pēc Krievijas masu mediju ziņotā, avārijas seku pilnīgai likvidēšanai un sabojāto aparātu atjaunošanai būs nepieciešami vairāki gadi, bet avārijas nodarītie zaudējumi lēšami simtos miljonos dolāru.

Šī ir viena no lielākajām šāda veida stacijām pasaulē. Tajā ir desmit hidroagregāti, kuru jauda ir 640 megavati. Hidroelektrostacija vidēji izstrādā 22,8 miljardus kilovatstundu enerģijas gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!