ASV prezidents Džordžs Bušs pēc sestdien notikušās kosmosa kuģa "Columbia" katastrofas nolēmis steidzami palielināt Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) budžetu, pirmdien vēstī laikraksts "The Washington Post".
Atsaucoties uz augsta ranga amatpersonām ASV administrācijā, laikraksts vēstī, ka budžeta projekts 2004.gadam, kas tiks publiskots vēlāk pirmdien, prezidents ieviesis grozījumus, palielinot NASA izdevumus par 470 miljoniem dolāru (282 miljoniem latu).

Administrācijas amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas, arī norādījušas, ka valdības izveidotā "Columbia" katastrofas izmeklēšanas komisija centīsies noskaidrot, vai traģēdija ir kaut kādā ziņā saistīta ar NASA finansējuma samazināšanu aizvadīto gadu laikā.

Kopējie NASA izdevumi nākamajā gadā noteikti 15,47 miljardu dolāru (9,3 miljardu latu) apjomā, bet šajā summā nav iekļauti līdzekļi "Columbia" katastrofas seku likvidēšanai. Šīs izmaksas vēl nav aplēstas.

"Columbia", kas bija vecākais no četriem orbitālajiem kosmosa kuģiem NASA flotē, sestdien, atgriežoties Zemes atmosfērā, sadalījās. Tā apkalpē bija ASV astronauti Riks Hasbends, Maikls Andersons, Lorela Klārka, Viljams Makūls un Deivids Brauns, Indijā dzimusī Kalpana Čavla un Izraēlas pirmais astronauts Ilans Ramons, kuri devās mājās pēc 16 dienu zinātniskās misijas izplatījumā.

Teksasā turpinās kosmosa kuģa atlūzu un apkalpes locekļu mirstīgo atlieku meklēšana. Varas iestādes ir aicinājušas iedzīvotājus neaizskart atlūzas, jo tās var būt toksiskas, turklāt pēc šīm atlūzām var būt iespējams noskaidrot "Columbia" katastrofas cēloni.

NASA vadītājs Šons O'Kīfs pirmdien informēs Bušu par sestdien notikušās "Columbia" katastrofas cēloņu izmeklēšanas gaitu. Kamēr nebūs noskaidroti katastrofas cēloņi, Bušs neizteiks secinājumus par to, vai NASA budžeta samazināšana pēdējās desmitgades laikā var būt negatīvi ietekmējusi kosmosa misiju drošību, paziņojis prezidenta preses sekretārs Ari Fleišers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!